Adobe Sensei: изкуствен интелект и машинно обучение в приложенията

942
Adobe Sensei: изкуствен интелект и машинно обучение в приложенията

Изкуственият интелект (AI) и машинното обучение станаха незаменими в технологичната индустрия и бяха положени много усилия за преодоляване на различни проблеми, свързани с тях – от точно разпознаване на текст до зрително възприемане.

Adobe Sensei

 

На фона на тези усилия Adobe Sensei е уникален заради подхода си да обединява научните данни с изкуството на човешката креативност. Той се концентрира единствено, но задълбочено в решаване на проблеми на пазарите, за които работят Adobe. Той поддържа Creative Cloud, Adobe Document Cloud и Adobe Marketing Cloud и обхваща цялата платформа на компанията, за да направи работата по-бърза и лесна.

Adobe Sensei съчетава възможностите на Adobe с последните технологични новости в AI, машинното обучение и свързаните с тях област:

  • Огромен масив от съдържание и информация. Тази информация включва всичко от изображения с висока резолюция до данни за кликанията с мишката, извършени от потребителя. Тази анонимна информация захранва системата сAI/машинно обучение. „Както всички знаем от опита си, повече информация води до по-добри резултати Всички наши усиля са насочени към това и така можем да осигурим много по-добри резултати в контекста за нашите потребители,“ казват Adobe.
  • Дълбоко разбиране на начина на потребителите. Компанията използва създаваната десетилетия наред интелектуална собственост, вградена в продуктите си, които са използвани от милиони потребители. Това, заедно с изкуственият интелект помага в области като разпознаване на изображения, подреждането им в категории, разпознаване на шрифтове, маркетингови задачи и интелигентни препоръки.

Десетки услуги, базирани на Adobe Sensei, вече са на разположение в облачните решения на компанията.

Adobe Sensei
в Creative Cloud

  • Интелигентна работа със съдържание: системата използва изкуствен интелект, за да търси и маркира изображения и да прави интелигентни препоръки, когато потребителят търси изображения;
  • Разпознаване на шрифтове: разпознаване на шрифтове от различни ресурси и препоръки за подобни шрифтове, дори от ръкописен текст;
  • Редактиране на лица:открива лицата в изображенията и ги използва отправни точки катп вежди, устни и очи, за да разбере позицията им и да промени изражението, без да разрушава снимката;
  • Семантична сегментация: показва всяка зона от изображението, маркирана с типа ѝ, например дали в тази част на снимката има сграда или небе. Тези зони позволяват лесно селектиране и манипулиране на обекти, с помощта на прости команди.

Нови функции на Creative Cloud, показани на MAX 2018

  • Adobe Stock Visual Search: позволява търсене на подобни изображения като просто завлечете с мишката .jpeg или .png в браузъра си;
  • Face-Aware Liquify: позволява ви да манипулирате частите на лицето на човек, включително да променяте погледа, устата, носа, брадичката и други аспекти.

Източник: theblog.adobe.com
Текста

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.