CC или CS6?

3378

Adobe показа новата версия “CC”, която наследи CS6. Логично, основният въпрос на потребителите е какви са разликите спрямо предишната версия.

Според компанията новата версия „съчетава всичко, от което се нуждаете, за да създадете най-добрите си проекти с невероятни нови версии на основните настолни приложения, услуги, които пренасят публикуването на съдържание на ново ниво и правят процесът на сътрудничество на специалисти в графичната област по-лесен от всякога, независимо в коя точка на света се намират.“ Тук можете да прочетете какво всъщност означава това.

Adobe CC включва нови версии на почти всички продукти от CS6.
Сред тях са Photoshop, Illustrator, InDesign/InCopy, Dreamweaver, Flash Pro, Premiere Pro, After Effects, Audition, Prelude, SpeedGrade и Story. Освен това, Muse и продуктовото семейство Edge също са включени в “CC”. Acrobat XI Pro присъства в пакета, но не е обновен, същото се отнася и за Fireworks, Encore и Flash Builder.

Adobe CC се предлага само на абонаментен принцип и включва безплатно обновяване. Статичните версии CS6 все още са в продажба. Очаква се новата версия CC да излезе на пазара на 17-и юни тази година. От Adobe обещават и безплатни 30 дневни пробни версии през безплатното ниво на абонамент на Creative Cloud.

Adobe CC

Ето някои възгледи за промяната, споделени от John Nack от Adobe по повод преминаването към абонаментен модел:

  • То отбелязва преминаването от свят, в който програмите са основни, към свят, в който водещи са решенията.
  • Отбелязва промяна от обявяване на новите версии с „голям взрив“ към постоянни подобрения.
  • Означава по-бързо развитие.
  • Драстично сваля летвата за достъп до включените инструменти и разширява достъпа до тях.

Според printweek.com промяната на модела предизвика разделение в индустрията.
„Това е дразнещо, почти сякаш маржовете им намаляват и се опитват да постигнат стабилност“, каза Graham Taylor, управител на печатницата Reprohouse от Хелмсфорд, Великобритания. Достатъчно зле е, че издават толкова много нови версии, които не включват достатъчно нововъведения, за да оправдаят купуването си. Това е нередно; ще лиши малките фирми от възможността да си позволят този софтуер и те несъмнено ще потърсят други решения.“

Но управителният директор на офсетовата и цифрова печатница Gemini Brighton Dave Britton каза: „Нямаме най-новите версии и обновяването зависи от цената. Ако месечните разходи не са големи, ще се възползвам от абонамента.“

Patrick Marchese, съосновател на софтуерната компания Markzware, каза: „Ако абонаментният модел остане гъвкав, може да се окаже по-евтин от досегашните пакети. Но аз мисля, че Adobe трябва да отговори на някои въпроси. За професионалните потребители с модерни машини, абонаментът е добра сделка. Но положението е доста притеснително за хора на свободна практика и големи корпорации, както и за всички, които отлагат обновяването на хардуера.“

Източник: printweek.com, blogs.adobe.com, prodesigntools.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.