PDF: какво следва?

1566
PDF: какво следва?

Преди няколко месеца се появиха слухове за нова версия на PDF, често описвана като PDF “next.” Оказа се, че на конференцията PDF Days Europe 2017 в Берлин на 15—и май има цяло събитие, посветено на тази тема.

PDF: какво следва?

 

Може ли PDF.next да е лесен за създаване, лесен за разпространение, изгоден формат за цифрови публикации, за който има такова търсене? Keith Gilbert от indesignsecrets посети Берлин, за да разбере.

След като пристигнах, получих бързо припомняне за разнообразните цели, за които трябва да служи PDF. Това беше техническа конференция на високо ниво със сесии за достъпа до PDF като услуга, PDF/X, PDF/A, PDF/UA и още много. Но аз (и много други) бях тук, за да науча за PDF.next!

Честита 25-а годишнина, PDF
Първо, струва си да си спомним, че PDF форматът беше разработен преди 25 години, когато лаптопите бяха в детската си възраст, а мобилните телефони дори нямаха екрани. Целта на PDF беше единствено надежден печат и обмен на документи между Macintosh и Windows компютри.

Днес хората искат достъп до информация „от часовник до стена“ – на много малки и много големи екрани. Мобилните телефони сега генерират над 50% от интернет трафика. За много хора единственото компютърно устройство е телефонът. Мисля, че всички можем да се съгласим: за малки екрани, PDF не е добър формат. В най-добрия случай, на малки екрани, PDF ни принуждава да увеличаваме части от страницата, за да можем да ги четем. Нещо повече, PDF е „там, където информацията отива, за да умре.“ Оригиналният документ може да съдържа всякакви таблици, графики и други елементи, но веднъж записан като PDF, оттях остава само визуализацията. Няма как потребителите да подреждат колони със съдържание, да виждат алтернативни изгледи на графиките или да пренареждат таблиците.

PDF 2.0
PDF Days 2017 бяха организирани от PDF Association, която съществува, за да „стимулира възприемането и прилагането на международни стандарти за PDF технология.“ След девет години работа те са на път са подадат спецификациите на PDF 2.0 на ISO.

PDF 2.0 е еволюционен, а не революционен ъпдейт на PDF 1.7 спецификацията, който има някои нови възможности, които в крайна сметка ще са полезни в областта на печата, управлението на цветовете и достъпа.

Но наистина интересната част от конференцията беше тази, посветена на PDF.next, който развива някои от новите функции на обновената спецификация, но надхвърля границите на PDF 2.0.

PDF.next
Цялата идея зад PDF.next е да направи PDF релевантен в епохата на мобулните устройства с малки екрани. Какво ще стане, ако PDF може да пренарежда текста и да се адаптира към тези екрани, като представя алтернативни изгледи на база на размера на екрана, използван от потребителя? С други думи, какво ще стане, ако PDF може да бъде „риспонсив“?

Вероятно сте чували за“Tagged PDF” (индексиран PDF) и може би знаете, че с достатъчно търпение и умения можете да направите индексиран PDF от InDesign. Днес основната причина да направите това, е да направите файла достъпен за хора с увредено зрение, тъй като устройствата, които четат от екрана, имат нужда от индексите, за да определят реда на четене, йерархията на информацията и алтернативния текст, който описва изображенията.

Идеята зад PDF.next е да добави по-цялостно, точно индексиране (често наричано „семантична информация“) към PDF-ите, така че те могат да бъдат трансформирани в движение в HTML формат, който може да се оптимизира за четене на малки екрани.

Може би някой ден в бъдещето, когато потребител отвори PDF.next документ със стар четец или браузър, ще получи перфектно възпроизведена страница, каквато биха очаквали. Но когато потребителят отвори същият PDF в модерен PDF четец на мобилно устройство, софтуерът на четеца ще използва индекса и структурата на PDF-а, за да трансформира информацията в HTML. CSS ще бъде осигурен от създателя на документа или софтуера на четеца, така, че HTML-ът се трансформира и изглежда отлични на малки екрани.

Предимствата на PDF.next
В този случай, потребителите ще разполагат с всички предимства на традиционният PDF: лесен за обмен, платформено независим самостоятелен файл, който има обратна съвместимост, лесен е за печат и може да бъде валидиран, подписан и защитен, ако това е нужно. Това ще бъде комбинирано с възможност за четене на всякакви устройства, лесен достъп и предимствата на HTML и CSS.

Друга интересна идея е вграждането на данни за графика или таблица в PDF. Някой ден, в PDF.next, тази информация ще може да бъде извиквана в HTML/CSS представянето на файла. Затова графика, която изглежда статична в PDF представянето, може да бъде динамична в HTML версията с възможност за подреждане на редове, плъзгачи и интерактивни графики.

Adobe и бъдещето на PDF
Не забравяйте, че Adobe вече не притежава PDF. Тъй като, от 2008, той е ISO стандарт. Така че, въпреки че Adobe определено имат интерес, те не са единственият двигател за бъдещето му развитие. Те са просто един от много партньори. Leonard Rosenthal от Adobe е в борда на PDF Association и представя Adobe пред SO.

Кога да очакваме PDF 2.0 и PDF.next?
PDF 2.0 трябва да стане ISO стандарт през следващите няколко седмици. (Не забравяйте, че ратифицирането му отне около девет години!) За станалата част от нещото, обаче (PDF.next), обаче, ще се наложи да почакаме. Има много неща, които трябва да се случат преди да можем да се възползваме от предимствата му. Най-малко, имаме нужда от надеждни инструменти, които да ни помогнат да индексираме точно файловете в InDesign с правилната структура. След това ни трябва софтуер за PDF четци, който може да транскдира тези тагове в HTML и да ги визуализира на малки екрани. Много от нас имат нужда от обучение за създаване на структурирани документи от InDesign и за редактиране на CSS.

Никое от тези неща може да не се случи. Leonard Rosenthal казва, “отделяме време за всичко, което е нужно и правим нещата по правилния начин.“ Ако всички парченца от пъзела попаднат на местата си, ще имаме най-доброто от двата свята: надежден PDF, който се адаптира към всяка ситуация.

Автор: Keith Gilbert, indesignsecrets.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.