Phototshop CS5 – какво да очакваме

2566

След като Adobe представи CS5, ви предлагаме ви да се запознаете предварително с някои от по-значимите нововъведения в най-популярния редактор за изображения.

При създаването на нова версия на утвърден софтуер, разработчиците се опитват да намерят перфектния баланс между два подхода. Единият е добавяне на нови възможности, които да предизвикат отзвук в медиите и евентуално да привлекат нови потребители. От друга страна, в новата версия вече съществуващите възможности трябва да работят по-добре.

Според Adobe, във Photoshop CS5 са съчетани както нововъведения, така и подобрена работа на функциите от предишните версии. Тук можете да прочетете за някои от по-интересните  възможности.

Content-Aware Fill (запълване съобразно съдържанието)
Тази функция отчита осветеността, тоналността и нивата на шум на околните зони докато ретуширате снимка, например, когато премахвате излишен елемент от снимка Така се постигат по-добри резултати, отколкото с CS4 и CS3. Adobe признават, че инструмента не работи перфектно с всяка снимка, но въпреки това, той предлага далеч по-лесен начин за ретуширане от  възможностите, налични досега.

Можете да гледате видеоматериал с демонстрация на възможностите на Content Aware Fill тук:
http://tv.adobe.com/go/4972/

Нови възможности за рисуване
Adobe са увеличили значително възможностите за рисуване във Photoshop CS5. Любителите на Corel Painter все още може да не приемат Photoshop за приемлив заместител, но новите функции осигуряват по-реалистични резултати от възможните с предишните версии на програмата.

Новият инструмент Mixer Brush може да съдържа различни цветове едновременно, подобно на истинска четка за рисуване. Тези цветове се смесват при нанасянето си на платното, включително и с цветовете, които са били нанесени преди това. Можете дори да определяте колко „мокри“ са боите, които вече сте нанесли.

Можете да намерите видеоматериал, който демонстрира начина на действие на  Mixer Brush:
http://tv.adobe.com/go/4973/

Puppet Warp
Puppet Warp ви позволява да контролирате точки от дадена селекция. Катро местите точките, местите части от изображенията, асоциирани с тях. Изглежда странно, но тази функция не е само занимателна, а има и практическо приложение, например премахване на изкривяването на панорамни снимки, създадени чрез съединяване на няколко кадъра. Свикването с употребата му, обаче, със сигурност изисква време.

За да видите Puppet Warp в действие, вижте видеоматериала на този адрес:
http://tv.adobe.com/go/5651/

По-добри инструменти за създаване на селекции
Photoshop CS5 прави създаването на сложни селекции и маски по-лесно благодарение на преработената команда Refine Edge, която вече засича границите по-прецизно. Можете да се запознаете с другите подобрения в инструментите за селектиране от видеоматериала:
http://tv.adobe.com/go/4971/

По-добри HDR, корекции на изкривяванията от оптиката и преобразуване на Raw
Някои от технологиите, вложени в CS5 могат значително да улеснят живота на професионалните фотографи. Работата на програмата с HDR може да премахне нуждата от употреба на допълнителни приложения. Автоматичната корекция на изкривяванията от оптиката съшо е подобрена и предлага голямо улеснение за потребители, които често използват широкоъгълни обективи.

Източник: adobe.com
Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.