Andrea Mosaic – впечатляващ безплатен софтуер за създаване на фотомозайки

5132

Printguide проведе кратък тест на Andrea Mosaic. Останахме впечатлени от възможностите за контрол на процеса и скоростта на работа на безплатната програма.

Актуалната версия на Andrea Mosaic 3.33.0 има подробно и добре написано ръководство, от което няма да имате нужда. Работата с приложението е напълно интуитивна. Достатъчно е да изберете папките, в които се намират снимките, които искате да използвате, да изчакате програмата да ги добави в базата си данни, да изберете изображението, което искате да пресъздадете и да настроите параметрите. Точно тук стават видими и предимствата на Andrea Mosaic пред други подобни програми. Писали сме за такива тук и тук.

Индексирането на снимките става по-бързо, отколкото при други приложения, които съм използвал. Генерирането на мозайката също е сравнително бърз процес. Най-големият плюс за Andrea Mosaic са практически неограничените възможности за настройка. Всички те са събрани в един удобен за работа прозорец.

Andrea Mosaic

Ето и някои от основните опции, сред които можете да избирате: отношението на страните на елементите, от които се състои мозайката, в зависимост от пропорциите на използваните снимки, каква да бъде ориентацията им и допустимо ли е да бъдат обърнати огледално. Можете да зададете и колко пъти може да се повтаря всяко от изображенията, колко да е броят на елементите в цялата мозайка и през какъв брой е допустимо да се повтарят, дали да са ориентирани хоризонтално или вертикално.

Andrea Mosaic

Възможностите не приключват с това. Можете да зададете размер и разделителна способност на крайния резултат, да изберете между няколко файлови формата с или без загуба на качество. Има опции и за качеството на обработка, както и други по-маловажни, но полезни възможности.

Andrea Mosaic

Дори и да използвате настройките по подразбиране, крайният резултат е впечатляващ, дори при използване на сравнително малък брой изображения. В примера, който можете да видите тук са използвани 1985 снимки, никоя от която не трябва да се повтаря повече от 3 пъти. Изображението е съставено от 2 000 елемента, тоест програмата не е имала голям избор за всеки от тях.

Можете да свалите приложението оттук. Тя е свободна за лична и търговска употреба, но лицензът и изисква да посочите, че сте я използвали.
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.