Apple готви конкуренти на Photoshop и Illustrator?

2370

Слуховете, че Apple може да представи съперници на програмите от Adobe Creative Suite са на основата на коментари и заявки за патенти.

В последно време Apple изглеждат доста заети – те представиха iPhone 5 (който стана повод за доста подигравки), iOS6 и iPad mini. Въпреки това се носят слухове, че плановете на компанията включват издаване на съперник на Adobe Creative.

Сайтове като Macworld и Patentlyapple публикуваха информация, че Apple работи по „нещо наистина страхотно“ за професионалния пазар, което ще се появи през 2013. Според информацията, компанията си е осигурила патенти за усъвършенствано графично приложение, което ще работи както на Mac, така и на iPad.

Рисунката, която е показана в статията на Patentlyapple намеква за потребителска среда, която използва по-скоро интегрирани инструменти, а не на традиционни менюта и система за организиране на графичните обекти в слоеве. Разбира се, на този етап предположенията какъв продукт ще излезе на пазара са плод на откровени спекулации. Възможно е Apple просто да работят върху ново приложение, предназначено за масовите потребители, а не за графичните професионалисти.

apple

Последните действия на Apple определено са насочени към задоволяване на потребностите на масовите потребители, а не на професионалистите. От тази гледна точка вероятността да скочат в дълбокото и да конкурират директно, доказани приложения като Photoshop, Illustrator и InDesign и да изоставят изключително успешния си бизнес модел не изглежда огромна.

Въпреки това, Apple са патентовали нови елементи за потребителски среди като радиални менюта, което навежда на мисълта, че са се заели с нещо подобно на професионална графична програма. Остава само да разберем дали става дума за усъвършенствана версия на iPhoto или ни предстои да видим от Apple конкурент на Photoshop.

Източник: photoguild.co.uk, ibtimes.com, macworld.com

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.