Calendar Wizard за Adobe Indesign

7267

Printguide.info проведе кратък тест на скрипта, който предлага удобен бърз и безплатен начин да създадете календарите си.

Calendar Wizard е мощен инструмент, който предлага предлага значително разнообразие от възможности за генериране на тела за календари, интегрирани в работната страна на Indesign. Приложението може да ви спести много време и труд. Потребителската среда е опростена и лесна за употреба, но предлага всевъзможни опции свързани с оформлението на календара.

Calendar Wizard

Възможностите на приложението са изключително разнообразни. Можете да изберете колко месеца да има на лист, с кой месец да започва календарът, налице са и бази данни с празници на различни държави и религии, както и фазите на луната, които се поставят автоматично на нужните места. Можете да генерирате календара в предварително създадено текстово поле или Calendar Wizard да създаде нужният брой страници и текстови карета.

Calendar Wizard

Приложението може и да раздели отделните детайли в различни слоеве в документа в Indesign и предлага пълна функционалност при работа със стилове. Автоматично се генерира отделен стил за всеки от елементите на календара, което прави художественото му оформление елементарно.

За съжаление, Calendar Wizard не поддържа български език, липсва и база данни с българските празници. Първият проблем е лесно решим с помощта на командите за търсене и заместване, докато вторият изисква малко повече ръчна работа. В ръководството има и описание за стъпките, чрез които може да се добави поддръжка на нов език. Въпреки това, намирам скрипта за изключително полезен.

За да инсталирате Calendar Wizard е достатъчно да го копирате в папката със скриптове на Indesign. Приложението работи с всички версии на Indesign, до CS4, включително. Подозирам, че ще работи и с CS5, но нямах възможност да го тествам. Поради значителния брой опции, си заслужава да прочете ръководството, където възможностите са детайлно описани. Заедно с Calendar Wizard, можете да инсталирате още два безплатни скрипта, които улесняват подравняването на телата календарите и разполагането им в страниците.

Можете да свалите Calendar Wizard оттук.

Линк към коменатарите за скрипта във форума на printguide.info .

Линк и към преработения скрипт с поддръжка на български.

Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.