Adobe с нов инструмент срещу визуалната дезинформация

51
Adobe с нов инструмент срещу визуалната дезинформация

Комплектът с инструменти е с отворен код и целта му е към снимките и видеоклиповете в интернет да приложи пакет допълнителни данни, съдържащи информация за създаването и редакцията им.

Основната цел на компанията е да смекчи разпространението на визуална дезинформация, но системата може да бъде и в полза на създателите на съдържание, които искат да запазят техните имената свързани с работата им.

Проектът с име Content Authenticity Initiative (CAI) е обявен за пръв път 2019 година, като от Adobe пускат т.н. „бяла книга“ за да бъде описано какво да се направи за да може да се създаде собствен софтуер и да се свърже с партньори.

Сега комплектът с инструменти е готов в три части с отворен код и се може да бъде предложен на разработчиците, които желаят да го интегрират. Той включва JavaScript SDK за изграждане на начина на визуализация на идентификационните данни за съдържанието в браузър, помощна програма C2PA Tool с команден ред и Rust SDK за създаване на настолни и мобилни приложения, и др. за създаване, преглед и проверка на идентификационните данни на съдържанието.

 

Content Authenticity Initiative (CAI)

Както EXIF метаданните съдържат подробности за бленда, скорост на затвор и др, то новият стандарт ще записва много повече информация за създаването на файла, включително как е направен и редактиран. Ако проектът се сбъдне във вида , който го представят от Adobe, то тази събрана информация наречена „идентификационни данни на съдържанието“ ще бъдат видими в социалните медии, редакторите на изображенията и новинарските сайтове.

Новият стандарт С2РА е резултат от сътрудничеството между CAI (Adobe), и партньори като Microsoft, Sony, Intel, Twitter, BBC, Wall Street Journal, Nikon и Associated Press.

С2РА много прилича на EXIF, но според Adobe, той е много по-чувствителен (чуплив) на подправяне и нарушаване на информацията. Чрез специализиран сайт за проверка (бета), който е бил стартиран миналата година, можете да проверите идентификационните данни на изображението за да се уверите, че е легитимно и не е било манипулирано.

Adobe се надяват все повече компании да се включат в проекта за да бъдат ограничени нарастващите опити за дезинформация.

Вижте видео показващо възможностите на C2PA спецификацията:

Интернет портал за печатни технологии.