Extensis Fusion 2 – новите дрешки на царя

2543

С приближаването на така наречения „back to school“ сезон голяма част от софтуерните разработчици имат „досадния“ навик да ни затрупват с информация за обновления на своите продукти и всякакви други анонси.

Extensis не направиха изключение от това правило и в началото на есента представиха на потребителите си приятна изненада – преработка на своя шрифтов мениджър за Mac OS X за Win 😉 платформата – Fusion 2, с неприкритата идея да заменят в своята продуктова линия морално остарелия Suitcase. Дали изненадата е приятна или има леко горчив привкус? За да отговорим на този въпрос трябва да погледнем на нещата под няколко различни ъгъла (само да не ви се изкриви врата от тия гимнастики ;-). Да започнем с това, че в областта на предпечатната подготовка шрифтивият мениджър е незаменимо помагало за всеки квалифициран специалист, нещо което е задължително за ефективна и сигурна работа. Добрата подредба на шрифтовия каталог, селектирането на изпитани „сигурни“ шрифтове, възможността за бърз преглед на глифовете и намирането на дадено начертание, удобна система за активирането и дезактивирането им са от изключителна важност за ежедневната работа. Отговаря ли натези критерии отрочето на Extensis? И да, и не – това е верният отговор (а сега въпросът за 100 лв, пардон за 99.95 USD ;-).

Да отбележим негативите – Fusion определено е по-тежък от повечето от конкурентите си – веднага визираме прекрасния Font Expert 2009 на Proxima (www.proximasoftware.com). Използването му на по-стари системи в комбинация с множество инсталирани шрифтове води до нетърпеливо потропване с пръсти по мишки, клавиатури и други входно-изходни устройства. Подготвянето на печатен вариант на каталог на дадена шрифтова колекция определено не е силата му. Премиерата на продукта бе помрачена от бъг, макар и не по вина на разработчиците от Extensis, а на… Apple (ех, тези „зелени“ ябълки) – конфликт между инсталиран Quick Time или iTunes и мениджъра, на база съвместно използване различни версии на библиотеката CoreFoundation, което довеждаше до некоректно функциониране, както на мениджъра, така и на голяма част от програмите в влизащи в състава на CS4 на Adobe. Тази грешка беше експресно изправена, но остави съмнения във функционалността на продукта. Стига толкова катран – време е да сложим и малко перушина ;-). Fusion е взаимствал част от ядрото си от по-големия си батко Universal Type Server, който е решението на Extensis за корпоративни потребители. Следствие от това е, че той работи на ниво сървис и независимо, че е 32-а битов по природа фукционира успешно на 64-битови системи. Абсолютно съвместим с Windows 7/2008 R2 Server. Каква е ползата? Стабилност. Както казва един колега: „Да убиеш крал е лесно, ама сървис…“ ;-). Интерфейсът – пригледно и функционално организиран, без излишни финтифлюшки или натрапващи се елементи. Черешката на тортата (те по-скоро са две) – динамичният анализ на конфликти между различни начертания още по време на самото им инсталиране и системата за автоактивация на шрифт/фамилия шрифтове.

За първата черешка – както знаете Extensis от години разработват програмата Font Doctor. Част от нейната функционалност вече е вградена в енджина на Fusion. Автоактивацията е традиционно за Extensis модулно базирана – чрез плъгини. Това е голямо удобство за разработчиците с оглед осъвременяването и евентуално разширяване „покритието“ на продукта. Присъстват добавки за всички актуални в момента „layout“ приложения InDesign/Illustrator CS2…CS4, QuarkXpres 7/8x. При отваряне на дадена публикация и съответно активиран плъгин се извършва проверка на т.н. Font Vault или с други думи базата данни на Fusion за налични шрифтови пакети и ако се открие такъв, който не е активен, съответното начертание са активира (по желание може да се активира и цялата шрифтова фамилия!). За да бъде това възможно се използва патентованата от Extensis FontSense технология. В Fusion активацията е реализирана вариативно – като динамична и перманентна (постоянна). Затова, когато затваряте даден документ Fusion проверява дали има динамично (предиктивно) активирани шрифтови начертания и ги „затваря“, правейки ги временно недостъпни за други приложения. Сериозен контрол върху всяка операция – тук Fusion показва силата си. „Manage your fonts for a conflict-free workflow“ – PR майсторите на Extensis, май са налучкали тънката струна, на която да но посвирят… За финал – Fusion не е съвършен, но пък има какво да ни предложи – и то на доста привлекателна цена.

Текста написа: Йордан Христов,  Printguide.info

Източник: www.extensis.com

Интернет портал за печатни технологии.