Изгубен шрифт, изваден от Темза

2356
Изгубен шрифт, изваден от Темза

Историята на загубения и открит отново шрифт Doves Type напомня роман на Агата Кристи.

Изгубен шрифт, изваден от Темза

 

През 1909 Thomas Cobden-Sanderson и Emery Walker, партньори в лондонското издателство Doves Press, преживели конфликт, който довел до разпадане на компанията. Очевидно за Cobden-Sanderson било неприемливо бившият му партньор да използва основната гарнитура на компанията след разцепването ѝ. Затова, през 1916, той направил няколко потайни разходи до Hammersmith Bridge на Темза, откъдето изпратил оловния набор във водния му гроб.

 

Изгубен шрифт, изваден от Темза

Доста по-късно, през 2013, дизайнерът Robert Green довършвал последните детайли на възстановения в цифрова форма Doves Typeface. Той познавал в детайли действията на Cobden-Sanderson и решил да провери дали ще може да намери някакви следи от отдавна загубеното начертание. На базата на информацията в дневници и други изследвания по въпроса, Green изяснил със значителна точност вероятната позиция на дъното на реката. След по-малко от половин час търсене, той вече намерил няколко парчета. Била стартирана цялостна спасителна мисия и резултатът бил откриване на повече от 150 части от изгубения набор.

С откритите парчета Green успял да подобри резултата на дигиталното си пресъздаване на шрифта. Той обявил проекта за завършен и Doves Type вече е на пазара. Много от откритите оригинални форми били дарени на тръста Emery Walker, който вече притежавал няколко елемента. Самият Green запазил няколко от тях, за да му припомнят за лова му на съкровища.

Източник: creativepro.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.