Кирилизиран шрифт за хора с дислексия

1962
Кирилизиран шрифт за хора с дислексия

 

шрифт

Кирилизиран шрифт за хора с дислексия

В периода 2014-2016 година Кристина Костова създава кирилизиран шрифт за хора с дислексия, наречен Adys. Тя самата страда от лека форма на дислексия и започва да се занимава с този проект по време на магистърската си програма “Шрифт” в Националната художествена академия. Шрифтът улеснява възприемането на текст от хора с лека и средна форма на Дислексия и по никакъв начин не пречи на останалите 80% от населението. Важен факт е, че неуместният шрифт и правила за форматиране почти сигурно отказват дислектиците от четене.

На страницата на шрифта има публикувани полезни съвети към дизайнерите, създаващи печатни материали, насочени към хора с дислексия. Към тях спадат изисквания за подравняване, големина на шрифта, цвета и други.

килиризиран шрифт

Кирилизиран шрифт за хора с дислексия

Шрифтът се разпространява безплатно в две изчертавания Adys Regular и Adys Bold, а останалите две (Adys Italic и Adys Medium) са достъпни срещу символичната сума от 8$ на изчертаване.

В бъдещите планове на Кристина Костова попадат разработването на шрифт за хора, страдащи от тежка форма на дислексия. Тя също така се надява един ден учебниците и книгите да използват изчертавания, улесняващи тази ⅕ от населението, която проявява признаци на дислексия.

Източник: http://www.adysfont.com/

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/