Кой е най-добрият шрифт за запомняне на информация?

1097
Кой е най-добрият шрифт за запомняне на информация?

Австралийски изследователи от Мелбърнския университет RMIT твърдят, че са разработили нов шрифт, който помага на читателите в по-лесното възприемане и заучаване на информация.

Sans Forgetica

 

Неговото име е “Sans Forgetica” и използва психологически теории, в комбинация с дизайн, спомагащи привличане на вниманието.

Според преподавателя по типография Stephen Banham, шрифтът има необичаен 7-градусов наклон назад и специфични отворени символи. В резултат на това мозъкът е стимулиран да се опита да завърши изчертаването, а това води до забавяне скоростта на четене и по-добро запаметяване.

От гледна точка на дизайна, създателите са заложили на факта, че когато искаме да научим и запомним нещо е добре да има известно затруднение, за да се създаде следа в паметта. Все пак то не трябва да бъде и прекалено голямо, защото това отново затруднява мозъка, и Sans Forgetica е именно в тази златна среда.

В проведено изследване между 400 студента се наблюдава със 7% по-добро запомняне на текст, изписан чрез Sans Forgetica (57%), спрямо Arial (50%). Може да го тествате сами на специално създадения сайт, откъдето може да бъде свален безплатно.

Вижте още в следващото видео:Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.sansforgetica.rmit

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/