Кой е най-добрият шрифт за запомняне на информация?

1039
Кой е най-добрият шрифт за запомняне на информация?
Spread the love

Австралийски изследователи от Мелбърнския университет RMIT твърдят, че са разработили нов шрифт, който помага на читателите в по-лесното възприемане и заучаване на информация.

 

Неговото име е “Sans Forgetica” и използва психологически теории, в комбинация с дизайн, спомагащи привличане на вниманието.

Според преподавателя по типография Stephen Banham, шрифтът има необичаен 7-градусов наклон назад и специфични отворени символи. В резултат на това мозъкът е стимулиран да се опита да завърши изчертаването, а това води до забавяне скоростта на четене и по-добро запаметяване.

От гледна точка на дизайна, създателите са заложили на факта, че когато искаме да научим и запомним нещо е добре да има известно затруднение, за да се създаде следа в паметта. Все пак то не трябва да бъде и прекалено голямо, защото това отново затруднява мозъка, и Sans Forgetica е именно в тази златна среда.

В проведено изследване между 400 студента се наблюдава със 7% по-добро запомняне на текст, изписан чрез Sans Forgetica (57%), спрямо Arial (50%). Може да го тествате сами на специално създадения сайт, откъдето може да бъде свален безплатно.

Вижте още в следващото видео:Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.sansforgetica.rmit

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.