Регулируеми шрифтове от Adobe

1691
Регулируеми шрифтове от Adobe

Шрифтовият формат OpenType Variable правят шрифтовете регулируеми. Така те стават по-ефективни, гъвкави удобни и лесни за употреба.

Регулируеми шрифтове от Adobe

 

Да накарате шрифта едновременно да изглежда добре и да се зарежда бързо е предизвикателство за дизайнерите и разработчиците. Добрият типографски дизайн често изисква много различни варианти на шрифта – но използването на голям брой шрифтове, особено на сайт или в приложение, може да забави работата. Стремежът към производителност и този към естетика сякаш се изключват взаимно. Но преди около година част от екипа на Adobe се зае с този проблем.

„Apple, Google и Microsoft първоначално проявиха голям интерес към компактизирането на шрифтовете на устройствата,” припомня си Sairus Patel, стратегически директор на разработката на шрифтове в Adobe. „Adobe изобретиха технология за компактен формат на шрифтове (CFF) в средата на 90-те години на миналия век. Ние разбираме нуждата от компактност. Този път, създадохме регулируема версия на CFF с тази цел. Типографските възможности са вълнуващи.

OpenType Variable форматът е решение, което съчетава формата с функцията е значителна стъпка напред за цифровата типография. Формата ще направи възможно създаване на съдържание, което наистина може да се адаптира – с шрифтове, които се настройват за по-добра четивност на малки екрани, без това да влияе негативно на външния им вид. Знаем, че дизайнерите ще се влюбят в това, коментират Adobe.

Цялостност и безкрайни вариации
С OpenType Variable, дизайнерите на шрифтове ще могат да създават и продават гарнитури, които се променят за дизайнерите и читателите по начина, дефиниран от разработчиците. Форматът позволява вариации по 64000 оси, опциите са безкрайни.

„Ще имате безкрайни възможности за настройка,“ казва Brian Barrus, президент и криейтив директор на Studio Element. „Сега можете да имате няколко варианта на шрифта. С регулируемите шрифтове имате неограничени възможности между стандартните дебелини и в целия спектър. Освен това, ще можете да кондензирате или разширите начертанието при нужда, без да деформирате глифите.”

Защото OpenType Variable шрифтовете поддържат толкова много възможности, е по-малко вероятно потребителите им да ги осакатят като ги разтегнат, приложат им изкуствено удебеляване, наклон и др. Променливите шрифтове дават на дизайнерите изцяло нов начин да приложат различни стилове за различни потребители – например много малък текст или малки главни букви.

„Когато дизайнерите на шрифтове проектират шрифт за използване с много малки размери, те взимат различни решение за формите и разстоянията спрямо тези за много големи размери, обяснява Tim Brown, директор на типографията в Adobe.

В момента, различните шрифтове в семейството, големи, малки, тънки, разширени, удебелени или други, се съхраняват в отделни файлове. Сега с Variable Fonts цялото шрифтово семейство може да бъде интегрирано в един файл.

Един файл вместо много
С шрифт с неограничени възможности за вариация, включен в един файл, използването му за сайтове става по-лесно. Един файл може да върши работа, за която досега бяха нужни няколко. С по-малко заявки за различни файлове с шрифтове и по-малки по размер файлове, страниците зареждат по-бързо и са по-лесни за ползване.

„Това са значителни краткосрочни предимства,“ казва Tim. „Ще видите по-бързи, по красиви сайтове, защото променливият шрифт е по-малък, но включва същия брой варианти. Ще има и по-малко HTTP заявки, което ще ускори работата на цялата мрежа.“ Но това е едва върхът на айсберга. „Сега наистина страхотните неща – като гъвкаво оформление, което има същите възможности за настройка като променливите шрифтове. Въпросът е как описваме тези решения в CSS?”

Тъй като променливият шрифтов формат е създаден заедно с Google, Microsoft, Apple и други, Adobe очаква широка поддръжка и възприемане в индустрията. Използването на гъвкав мултиплатформен шрифт, е огромно предимство за дизайнери, разработчици и клиенти.

Вече съществуват променливи OpenType шрифтове
Skia и San Francisco на Apple са ранни примери, но все още предстои много работа. Тези първи шрифтове ще помогнат на дизайнерите и разработчиците да експериментират и да научат възможностите на новия формат.

За масово възприемане на променливите шрифтове, трябва да бъдат изпълнени няколко условия. За начало, компаниите трябва да интегрират поддръжката им в своите продукти. Това изисква и нови инструменти за дизайнери и разработчици.

Следващата стъпка е интеграция на енджин за визуализиране на тези сложни шрифтове в браузърите и софтуера за дизайн. Накрая, за създаване на дизайн с тези шрифтове, има нужда от точен начин за артикулиране на параметрите им в CSS. Всяко решение как изглежда нещо на сайт е в CSS, затова CSS трябва да обясни на браузъра как да се променя шрифтът в различните формати, по начин, подобен на респонзив дизайна за мобилни устройства.

В заключение, променливите шрифтове ще ви помогнат да създавате дизайни, които се адаптират по начини, непостижими със статичните алтернативи. Сега дизайните за цифрови устройства, независимо от типа или размера на екрана ще изглеждат така, както дизайнерът ги е замислил и ще работят така, както очаква потребителят.

Източник: blogs.adobe.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.