Специализирани шрифтове може да направят по-лесно четенето за хора с дислексия

1629
Специализирани шрифтове може да направят по-лесно четенето за хора с дислексия

Графичният дизайнер Christian Boer страда от дислексия и за своя дипломен проект през 2008 година създава безплатен шрифт (Dyslexie), който твърди, че улеснява четенето за хора в неговото неравностойно положение.

шрифт дислексия

 

Заболяването се изразява в неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Объркват се някои различни букви, разместват се местата им в думите и други.

Този и другите създадени за целта шрифтове съдържат изчертавания с уникална форма, които биха редуцирали или премахнали затрудненията при четене. Към момента има още няколко работещи решения: Opendyslexic, Gill Dyslexic, Read Regular, Lexia Readable и Sylexiad.

Все още обаче не съществува независимо научно изследване, което да потвърждава това твърдение. Испанско проучване от 2013 година посочва шрифтовете Helvetica, Courier, Arial и Verdana, като най-добрите шрифтове за читатели с дислексия. Като цяло за предпочитане са безсерифните изчертавания.

Основните напътствия, които са дават в случаите, когато се създават материали за читатели с дислексия са да се избягват подчертан или наклонен текст, използването само на главни букви, абревиатури или бял текст на черен фон.

Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов
 | Website

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/