Стоте най-добри шрифта на всички времена

2732

Можете да разгледате класацията на FontShop за стоте най-добри шрифта, да прочетете описания, допълнителна информация за произхода им, малко известни истории, свързани с тях, любопитни факти и да видите приложенията им в популярната култура.

FontShopШрифтовете са една от любимите теми за дискусии на дизайнерите. Някой гарнитури имат много почитатели, други не чак толкова (сетихте се за Comic Sans, нали?). Преди известно време хората от FontShop си поставиха тежката задача да направят класация на стоте най-добри шрифта на всички времена.

Разбира се, достоверността на всяка подобна класация зависи от критериите, на чиято база са определени победителите. FontShop са използвали три критерии, един от които е обективен, другите два са субективни. Те са: данни за продажбите, историческа значимост и естетически качества. Безплатните шрифтове са изключени от класацията, а шрифтовете, които се продават от различни разработчици са включени като един претендент, например Garamond присъства само веднъж.

За известно време, FontShop продават всички шрифтове, включени в класацията като колекция. Също така, те са генерирали PDF файл (на немски) с любопитни факти и допълнителна информация за всяко начертание. Ако предпочитате английски, по-голямата част от съдържанието му е преведена на 100besttypefaces.com. Това е и мястото, на което можете да научите кой е „неочакваният“ победител.

Струва си да разгледате цели списък, както заради няколко неочаквани шрифта, които ще откриете там, така и заради допълнителната информация.

Източник: 100besttypefaces.com

Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.