Шрифтът на Алберт Айнщайн

2268
Шрифтът на Алберт Айнщайн

Кампанията в Kickstarter за създаване на шрифт с почерка на Албер Айнщайн е измислена от Elizabeth Waterhouse и реализирана от типографа Harald Geisler.

Шрифтът на Алберт Айнщайн

 

Шрифтът се разработва на основата на ръкописа на всепризнатия гений. Очевидно интересът към шрифта е значителен, защото кампанията надхвърли двукратно целта си от 15000 американски долара само за няколко дни.

Това не е първият подобен проект за Geisler, който през 2013 създаде шрифта на Зигмунд Фройд, също финансиран през Kickstarter. Процесът изобщо не е лесен – той включва изследване на характерните черти и имитиране на плавното преливане на глифите в ръкописа. За да постигне това, Geisler е създал алгоритъм за създаване на различни връзки между буквите, който използва различни ъгли и контури. Създаването на шрифта Алберт Айнщайн е доста напреднало, до момента са създадени над 400 глифи. Шрифтът Фройд съдържа почти 1500 глифи, тоест на Geisler му предстои още доста работа.

Можете да научите много повече за шрфта и процеса по разработката му в Kickstarter.

Източник: ickstarter.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.