Шрифт, който си налага автоцензура

1800
Шрифт, който си налага автоцензура

Seen се самоцензурира като автоматично задрасква думите, които са наблюдавани от американските федерални агенти.

Шрифт, който си налага автоцензура

 

Този интересен проект е на дизайнера Emil Kozol. Идеята му е, че можете бързо да визуализирате докато пишете, кои думи могат да бъдат следени от NSA и други агенции. След разкритията на Wikileaks и Edward Snowden е ясно, че онлайн общуването е подложено на сериозно следене от правителствата на САЩ и други държави.

Агенциите дори публикуват списъци с думи, които могат да предизвикат наблюдение. Тези списъци, обаче, не се разпространяват масово, затова хората имат чувството, че а анонимни онлайн. Този шрифт цели да им напомни, че не са.

 

Шрифт, който си налага автоцензура

Някои от думите, които действат като маркери за американските агенции по сигурност са доста очевидни като „Бин Ладен“ или „Ал Кайда“. Други прости думи като „съоръжение“ ще бъдат задраскани, ако използвате Screen. Интересен експеримент е да сканирате с помощта на автоцензуриращия се шрифт своите имейли, публикации в блогове и статуси в социални медии, стига да са на английски, може да останете изненадани. Можете да свалите шрифта тук безплатно от projectseen.com.

Източник: projectseen.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.