Шрифт може да спести 400 милиона долара годишно на САЩ

2229
Шрифт може да спести 400 милиона долара годишно на САЩ

14-годишният Suvir Mirchandani от Питсбърг, Пенсилвания в проект за научно изложение е изчислил, че правителството на САЩ може да спести 400 милиона долара, ако само смени шрифта, който използва.

Mirchandani предлага вместо със стандартния Times New Roman, всички правителствени документи да се печатат с Garamond. Изследването на Mirchandani започнало когато бил шестокласник, когато забелязал, че получава много разпечатки от учителите си.

 

Times New Roman Garamond

Той възприел нов подход и направил изчисления на проблема с опазването на околната среда. Целта му била да намали загубите и да спести разходи на училището си. Вместо върху пестенето на хартия, той се фокусирал върху намаляване на консумацията на мастило.

„Мастилото е двойно по-скъпо от френски парфюм при същия обем“, казва Mirchandani.

За да проведе изследването си, той отпечатал три различни шрифта на картон и пресметнал консумацията на мастило. В резултат открил, че използването на Garamond, благодарение на по-тънките му греди, може да доведе до намаляване на консумацията на мастило с 24% и да спести на училището до 21 000 долара годишно.

Доста по-късно той развил проекта си в много по-голям мащаб – федералното правителство.

Mirchandani се надява, че правителството ще възприеме плана му. Той казва: „Разбирам, че е трудно да промениш нечие поведение. Това е най-трудната част. Определено бих се радвал да видя реални промени и ще се радвам да направя всичко възможно, за да станат възможни.“

Източник: cnn.com
Текста написа: Мартин Новев

Шрифт, който пести мастило?
Холандската компания за маркетинг и комуникации Spranq разработи шрифт, за който твърди, че може да спести до 20 процента от разходите за мастило, намалявайки количеството, използвано на страницата. Шрифтът се нарича Ecofont.
Начертанието изглежда така. 

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.