Averia: Усредненият шрифт

2493
Spread the love

Ако някога сте се чудили какво ще се случи, ако усредните голям брой шрифтове, моментът да научите настъпи.
Dan Sayers, койтоне е дизайнер на шрифтове, решил данаправи нова гарнитура като „усредни”голям брой шрифтове. След като се захваналс това, установил, че „усредняването”е сложна задача, когато става дума заформи. Той е решил проблема по достаелегантен начин. Резултатът е Avería,„усредненият шрифт”.

inline_300_https://printguide.info/images/2012-02-05-02.gif

inline_39_https://printguide.info/images/2012-02-05-01.pngЕто как Danописва процеса: „Тогава се сетих, следкато целта ми е да усредня голям бройшрифтове, вероятно ще е най-добре даизползвам много прост процес и да сенадявам, че резултатът ще е добър. Затова,защо да не разделя всяка буква на голямброй точки (например 500), които са наравно разстояние една от друга и неизползвам средното разстояние междусъответстващите си точки за всяка буква?Ще е достатъчно да разположа точкитетака, че да са приблизително на еднаквиместа на всяка буква и другото би трябвалода е лесно.

След катобях разработил лесен процес, който даизползвам, бях готов да започна. Бяхготов след около месец робски труд нанепълно работно време (Чисто забавление!По-добро от всяка компютърна игра). Впроцеса научих много за кривите на Безиеи параметрите на шрифтовете и достигнахдо резултат.
Нарекох гоAvería, това е испанска дума, свързанас думата average (среден).Всъщност тя означава механичен проблемили повреда. Това изглеждаше странноподходящо и получих уверение от познатиспанец, че „Avería е удивително красивадума, въпреки значението си” Така всичкое наред.”

Може ни скороще има възможност и за сваляне на работещаверсия на шрифта.

Източник:iotic.com
Текста написа:Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.