Averia: Усредненият шрифт

2676

Ако някога сте се чудили какво ще се случи, ако усредните голям брой шрифтове, моментът да научите настъпи.

Dan Sayers, който не е дизайнер на шрифтове, решил да направи нова гарнитура като „усредни” голям брой шрифтове. След като се захванал с това, установил, че „усредняването” е сложна задача, когато става дума за форми. Той е решил проблема по доста елегантен начин. Резултатът е Avería, „усредненият шрифт”.

Ето как Dan описва процеса: „Тогава се сетих, след като целта ми е да усредня голям брой шрифтове, вероятно ще е най-добре да използвам много прост процес и да се надявам, че резултатът ще е добър. Затова, защо да не разделя всяка буква на голям брой точки (например 500), които са на равно разстояние една от друга и не използвам средното разстояние между съответстващите си точки за всяка буква? Ще е достатъчно да разположа точките така, че да са приблизително на еднакви места на всяка буква и другото би трябвало да е лесно.

След като бях разработил лесен процес, който да използвам, бях готов да започна. Бях готов след около месец робски труд на непълно работно време (Чисто забавление! По-добро от всяка компютърна игра). В процеса научих много за кривите на Безие и параметрите на шрифтовете и достигнах до резултат.
Нарекох го Avería, това е испанска дума, свързана с думата average (среден). Всъщност тя означава механичен проблем или повреда. Това изглеждаше странно подходящо и получих уверение от познат испанец, че „Avería е удивително красива дума, въпреки значението си” Така всичко е наред.”

Може ни скоро ще има възможност и за сваляне на работеща версия на шрифта.

Източник: iotic.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.