Braille Neue: Шрифт, обединяващ брайлови и видими символи

2303
Braille Neue: Шрифт, обединяващ брайлови и видими символи

В портфолиото на японския дизайнер Косуке Такахаши може да бъде видян гениалният шрифт Braille Neue, позволяващ прочитането едновременно, както от незрящи, така и от хора без проблем със зрението.

 

брайлов шрифт

 

Изчертаването е създадено за летните олимпийски игри в Токио, които ще се проведат през 2020 година. На сайта си авторът споделя, че се надява шрифтът му да създаде истинско универсално пространство, в което всеки да може да получи достъп до информация. Към момента незрящите са силно пренебрегвани в улесняването в публични пространства.

 

брайлов шрифт

Braille Neue не е първият шрифт, който обединява латински и брайлови символи, но е уникален с добавянето на японски изчертавания. Създателят на шрифта е провел и собствено проучване, според което незрящите биха могли да прочетат текста, дори за него да се използват по-големи символи, което е необходимо, заради визуалните символи. Това обаче би позволили и използването му върху по-големи информационни или рекламни площи.

 

брайлов шрифт

Braille Neue има собствен сайт, а сред сходните проекти могат да бъдат отбелязани: VisualBraille на Christopher Heller, Braille Fonts на Larysa Kurak и Blind words на Nuria López.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: kosuke.tk

Антон Даскалов
 | Website

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/