Ryman Eco – още един шрифт с амбиции да спаси планетата

2661
Ryman Eco – още един шрифт с амбиции да спаси планетата

Рекламната агенция Grey Лондон и търговската верига Ryman Stationery са създали нов шрифт, който да намали емисиите въглероден диоксид и използваните ресурси.

Наскоро писахме за проекта на ученик, който предлага да спести на правителството на САЩ 400 милиона долара годишно като замени шрифта, който използва. Преди време писахме и за Ecofont, който пести мастило благодарение на дупки в гредите на буквите.

 

Ryman Eco

Новото предложение със същата мисия се нарича Ryman Eco и е разработено от Dan Rhatigan. Идеята на Ryman е всички да използват шрифта, за да намалят въглеродните емисии и изразходваните ресурси. Според Ryman използването на шрифта спестява 30% мастило спрямо стандартните шрифтове. Теоретично той може да икономиса до 15 милиона барела нефт и 500 милиона тонер касети годишно.

Ryman Eco е безплатен за сваляне и употреба и няма кирилица. Можете да го намерите тук.

Източник: rymaneco.co.uk
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.