TransType 4 — конвертира и поправя шрифтове

3700
TransType 4 — конвертира и поправя шрифтове

Подобрено конвертиране, нова организация на шрифтовете, поддръжка на CSS уеб шрифтове и цветни шрифтове.

В края на миналата година Fontlab Ltd обяви старта на TransType 4 – най-новата версия на техния популярен софтуер за конвертиране на шрифтове. Новата версия включва обновен интерфейс, нова съвместимост на шрифтови формати, нова FontLab технология и функции за именуване и организация на шрифтовото семейство. Версията е достъпна за Mac OS X и за Windows.

 

TransType 4

„Първата версия на TransType стартира по времето на т.н „войната на шрифтовете”. Тогава производителите на операционни системи се бореха за форматите на шрифтовете. Всеки, който тогава е работил с шрифтове се е нуждаел от TransType за бързо и лесно конвертиране между различните формати и платформи. През времето обаче OpenType се утвърди като избран формат за шрифт на настолните компютри“, каза Тед Харисън, президент на Fontlab Ltd. „Имаме обаче нови формати на шрифтове, които се използват в интернет (WOFF, EOT, SVG), както и такива от разработчици на шрифтове (UFO, VFB), така че необходимостта от инструменти за конвертиране е повече от силна. Все още е от значение дали OpenType шрифтовете ги има в PostScript или TrueType тип (OTF или TTF). Също така, редица наследени PostScript Type 1 шрифтове все още съществуват, което прави трудно прехода на документи между Mac OS X и Windows. TransType 4 поддържа всички тези формати (нови и стари) и прави конвертирането на шрифтовете между тях по-лесно от всякога“, продължава Харисън.

Един от най-големите проблеми на конвертирането на шрифтове между платформите винаги са били несъвместимите семейни структури на шрифтовете и системите за именуване за различните операционни системи. В резултат на това, шрифтовете имат около дузина различни полета за именуване и настройки, които контролират как те се появяват в приложенията за менютата на шрифта. Винаги е било кошмар за търговците на шрифтове и най-вече за начинаещи дизайнери на шрифтове уверението, че тези полета следват различните характеристики, зададени от операционната система и производителите на приложения, както и че те са в съответствие с рамките на семейството шрифтове.

След три години интензивно разработване, TransType 4 е първото приложение на пазара, което на практика елиминира тези проблеми чрез въвеждането на революционен, интуитивен визуален подход към управлението на шрифтовете. „Всичко, което трябва да направите, е да кажете на TransType да оптимизира оформлението и всички шрифтове ще бъдат подредени спретнато в рамките на семейството. За да направите корекции, плъзнете и пуснете няколко умалени изгледи на шрифта или кликнете и редактирайте едно или две текстови полета. Тогава вашите шрифтове гарантирано ще работят между различни платформи „, казва Адам Туардоч, продуктов и маркетинг мениджър на Fontlab.

TransType 4 намалява буквално от часове до минути времето, необходимо за конвертиране на всеки проект за дизайн (в VFB или UFO формат) или каквито и да било съществуващи десктоп шрифтове в семейството шрифтове, които работят във всички операционни системи и всички уеб браузъри.

Шрифтовете не са само за работа и проблеми – те са предимно за забавление и творчество.

TransType 4 включва редица сложни ефекти, които могат да бъдат използвани, за да промените външния вид на шрифта. „Някои от тях са чисто функционални. Ефектът Blend позволява на потребителя да вземе, които и да е два шрифта и да създаде нов шрифт, който изглежда по малко и от двата – идеален за създаване на средна плътност, когато редовният шрифт е твърде тънък, а болдът е прекалено тъмен. Ефектът Tracking просто добавя или премахва пространство между знаците и запaзва промените в нов шрифт. Други ефекти са много по-експериментални – Blur или Distort ще добавят гръндж вид към най-„корпоративните“ безсерифни шрифтове, докато Round ще добави мекота на най-яките „техно“ букви, чрез омекотяване на острите им ъгли. Ефектите не са заместител на работата професионален дизайнер, но са забавни за използване“, казва Туардоч.

Върхът на всичко това е, че TransType 4 е първото приложение на пазара, което изцяло поддържа може би най-вълнуващата нова разработка на шрифтова технология през 2013: многоцветни OpenType шрифтове. „Черно-белите филми са прекрасни, но за щастие, Холивуд е открил цветът преди много години. 2013 е годината, в която индустрията за шрифтове реши също най-накрая да направи тази дълго отлагана крачка”, казва Туардоч и продължава: „Цветните шрифтове отворят напълно нови възможности за калиграфи, художници и други творчески умове, които да вдъхнат свеж живот в света на буквите и типографията.“
 
Тъй като многоцветните OpenType шрифтове в момента са нова технология, има четири конкуриращи се предложения за разширяване на формата OpenType цветни шрифтове: от Apple, Microsoft, Google, както и съвместно предложение от Adobe-Mozilla. Някои от тях вече се поддържат от най-новите версии на Mac OS X и Windows или от най-новите версии на някои уеб браузъри. TransType 4 позволява да конвертирате между някои от тях и можете лесно да създавате нови многоцветни OpenType шрифтове във всички формати, чрез наслагване на съществуващите монохромни шрифтове или чрез импортиране Photofont PhF шрифтове, създадени в приложението BitFonter на FontLab. „Ние смятаме, че цветните шрифтове са най-вълнуващят аспект на нашата нова версия на TransType и скоро ще промени за постоянно това, което възпиемаме само като „шрифт“, заключава Туардоч.

TransType 4 е техният идеален спътник за създателите или дизайнерите на шрифтове, които се радват на творческия процес на проектирането на шрифта и искат да произведат OpenType шрифтове или Уеб-шрифтове, но не искат да се занимава с техническия формат на шрифта. TransType 4 е идеален помощник, независимо дали ползвате FontLab Studio, Fontographer, TypeTool или друго приложение, стига топ да поддържа формата UFO. По-старите потребители ще намерят цялостната поддръжка за всички многоцветни OpenType разширения като незаменим инструмент в процеса на разработване на новите си цветни шрифтове за пазара.

На професионалните графични дизайнери и арт директори TransType 4 може да помогне да експериментират с тяхната колекция от шрифтове, но персонализирана с плътността на шрифта, регулиране на ъгъла на наклона или постоянното модифициране на техните шрифтове. Също така, може да им помогне да повишат техните типографски палитри чрез добавяне на цвят на шрифта.

За обикновените потребители на шрифтове. Ако се смущават от несъвместимостите на платформа и приложения, TransType 4 може да поправи тези проблеми и ако те са отегчени от шрифтовете, които имат, могат да се опитат да създадат някои нови с повече въображение.

(Моля, имайте предвид, че много от оригиналните шрифтове не позволяват промяна на първоначалния им вид или разпространението на такива модифицирани шрифтове, така че потребителите трябва да проверят дали това се допуска от Споразумението за използване на шрифта от крайния потребител, преди да го използват в TransType.)

TransType 4 се продава на дребно за 97 US $. Той замества както TransType Pro, така и TransType SE. Разходите за ъпгрейд са еднакви и за двете предишни версии – 39 US $. Fontlab предлага 60-дневна гаранция за връщане на парите и неограничена техническа поддръжка за своите продукти. За повече информация, посетете страницата за продуктите на TransType на www.fontlab.com

Източник: www.fontlab.com
Преведе: Мария Шабанска

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.