FourMatch, детектор на лъжата за снимки

2089

Fourandsix предлагат ново разширение за Photoshop което може да потвърди автентичността на JPEG изображенията

Fourandsix

Преди време публикувахме материал за нова компания, която прави софтуер за откриване на фалшификации във снимките. Името ѝ е Fourandsix Technologies и наскоро първият им продукт се появи на пазара. Името му е FourMatch и е плъгин за Photoshop, който може да открие доказателства дали JPEG изображението е било редактирано по какъвто и да е начин след създаването си.

FourMatch работи като сравнява допълнителната информация и цифровия „подпис“ в JPEG и я сравнява с база данни, в която са включени хиляди фотоапарати, мобилни устройства и софтуерни продукти. Когато има съвпадение с устройство, това е сериозно доказателство, че снимката е истинска. Когато няма съвпадение с фотоапарат или мобилно устройство или има съвпадение с програма за редактиране на изображения, например Photoshop, това е индикация, че снимката е фалшифицирана.

Резултатите се представят чрез ясен цветови код. Зелен за снимки, които са автентични, червен за изображения, които са редактирани и жълт за съмнителни случаи. В случаите, в които няма еднозначен резултат FourMatch предлага и допълнителна информация, която дава представа каква е вероятността снимката да е манипулирана и по какъв начин.

Вижте видеодемонстрация на възможностите му тук:
http://vimeo.com/user13404387/httpvimeocomfourmatchoverview

Възможно е FourMatch да се превърне във важен инструмент в съдебната практика, където съдът може да разчита на него, за да установи дали фотографското свидетелство е истинско. Очаква се и засилен интерес и от застрахователните компании и медиите, които търпят загуби заради манипулирани снимки.

Обявената цена на инструмента не е за пренебрегване – 890 американски долара, което навежда на мисълта, че продукта е ориентиран по-скоро към организации, отколкото към крайни потребители.

Източник: fourandsix.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.