Ghent нова PDF спецификация

1279
Ghent нова PDF спецификация

Работната група Ghent (GWG) публикува нов документ, който описва стандартизиран метод за съхраняване на информация за производствените процеси в PDF файла. Тази спецификация оптимизира целия предпечатен процес и позволява по-висока производителност и намаляване на разходите.

Ghent нова PDF спецификация

 

PDF файл може да послужи за контейнер на цялата информация, свързана с печата или не, за производство на опаковка, етикет или всеки друг продукт. Включването на стъпките на производството означава влагане на допълнителна информация в PDF файла, която да определя и категоризира различни типове етапи на производството по унифициран начин. Ако тази информация е вградена в PDF-а, проверката на структурни елементи на дизайна става по-лесна, освен това наличието на информацията за производството и дизайна в един файл позволява прецизно напасване на елементите и прави проверката на всички параметри на поръчката по-лесна.

По-ефективно производство
Голямо предимство на този стандарт е възможността за подобряване на взаимодействието между различни технологии и компании. Резултатът от стандартизацията е повишена предвидимост, повтаряемост и надеждност, със значително намалени грешки. По този начин процесите и информацията могат да бъдат автоматизирани по-лесно. Всичко това води до по-висока производителност и намаляване на разходите.

Оптимизация и високо качество
David Zwang, председател на групата Ghent, коментира: „Един PDF вече може да служи за много цели и може да бъде използван от много хора в предпечата и производството. PDF файлът може да бъде изграден от различни слоеве според PDF спецификациите. Тези слоеве могат да съдържат информация за всички дейности, които се извършват преди или след печата. Например инструкции за производство на проби за одобрение, щанцформи, спецификации на мастилата, брайлов печат, преге. Чрез този нов подход PDF файловете се описват по-интелигентно, не просто като сбор от обекти за печат. Тази подобрена PDF комуникация и възможности за сътрудничество ще са огромно предимство за всички доставчици на решения, печатници и крайни потребители като собственици на търговски марки. Новата спецификация не само ще подобри целият предпроизводствен процес, но и ще доведе до продукция с по-високо качество.”

Както всички ресурси на GWG, тази нова спецификация е достъпна свободно и може да бъде свалена оттук, заедно с излезлите наскоро PDF спецификации за печат и опаковки 2015:

Решения, съвместими с GWG на drupa 2016
Много от участниците в работната група вече използват новата спецификация в решенията и продуктите си. Сред тях са Esko с ArtPro+ 16 и Esko Automation Engine 16, както и Enfocus PitStop 13.2,. CHILI publish и Agfa Graphics заявиха желанието си да предложат в близко бъдеще поддръжка на новата спецификация.

Източник: www.gwg.org
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.