Harlequin RIP v12.1

761
Harlequin RIP v12.1
Spread the love

Global Graphics обновиха Harlequin RIP до версия 12.1. Основните ѝ подобрения са в областта на етикетите и опаковките. Новата версия последва 12, която въведе поддръжка на PDF 2.0.

Harlequin RIP v12.1

 

Новата версия поддържа PDF за стъпки за обработка ISO 19593‐1. Martin Bailey, технически директор на Global Graphics, обясни: „Ако искате да печатате картонени опаковки, трябва да можете да работите с контурите за сгъване и рязане и дори брайловата азбука. Повечето производители биха създали техническите сепарации ръчно, но този нов стандарт включва стъпки за кодиране на процесите като рязане, биговане и размери в PDF файла. Това позволява информацията да бъде достъпна и разбираема за всеки.“

В RIP-а са добавени контроли, които разпознават тези елементи като стъпки за обработка. Така системата може да бъде настроена да изключва техническите елементи, да печата само тях, да ги проверява или да отпечата само тях, ако има процес, който  се извършва на отделно устройство, например фолиране.

Производителите могат да автоматизират тези процеси в средата на дигитален печат, като започнат тиража с няколко промени или отпечатат само контурите за печат и рязане за проверка на съвпадението с щанци и друго довършително оборудване. Следващата стъпка, печата на тиража, може да стане след изключване на информацията за рязане и сгъване, а последните няколко копия могат да включват само техническите сепарации, за отчитане на евентуални отклонения по време на производството.

Harlequin 12.1 предлага „безкрайно“ растеризиране за повторения за флексо ръкави и цилиндри за дълбок печат, където обикновено оста линия на снаждане. Harlequin 12.1 настройва полутоновете и автоматично създава растерна решетка, която обгръща ръкава или цилиндъра. Тази технология е съвместима с всички типове растеризиране, които се прилагат от Harlequin.

Global Graphics са подобрили и цялостната производителност, особено при работа с голям брой допълнителни цветове. Bailey разказва, че те са били изненадани, че някои от компаниите работят с до 30 допълнителни цвята. Той допълни, че нововъведенията в мастиленоструйните преси оказват допълнителен натиск върху RIPа. Много производители преминават от резолюция 600×600 dpi към 1200×1200 dpi и скорости над 100 метра в минута. Той изтъкна, че много производители на опаковки и етикети искат да използват зелено, оранжево и виолетово, както и бяло, освен CMYK. Всичко това изисква двадесет пъти по-висока производителност спрямо досега.

Според Bailey има инкджет преси, които използват до 45GB/sec данни, като вероятно той има предвид ролните мастиленоструйни системи на HP. За обработка на подобно количество данни е необходим сериозен хардуер и Global Graphics през годините са вложили много усилия, за да оптимизират използването на ресурсите от.

Harlequin 12.1 предлага и нова функция, която позволява използване на няколко RIP сървъра едновременно.

Източник: пресинформация на Global Graphics
Текстът написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.