Впечатляващият Lama Cleaner

1211
Впечатляващият Lama Cleaner

Lama Cleaner е софтуер, който служи за премахване и добавяне на обекти в растерни изображения. При такова представяне всеки специалист с дизайна и предпечата ще каже, че това не е нищо ново и с лека ръка ще подмине следващите редове.

Въпреки това, препоръчвам да обърнете внимание на този невероятен софтуер използващ AI. Разработчиците на Lama Cleaner са предоставили възможност софтуера да може да се стартира в онлайн вариант или да се инсталира на десктоп компютър. В онлайн варианта в Hugging Face препоръчвам да работите като регистриран потребител, тъй като ще имате достъп до всички AI модели, за по-прецизна работа. Офлайн версията работи само под Windows и изисква добра видеокарта или процесор (може да се превключва кое да използва).

 

Lama Cleaner

 

В следващото видео можете да видите кратък обзор на възможностите, начина на инсталация и сравнение на Lama Cleaner с функционалностите, които предлага Adobe Photoshop, както и демонстрация а моделите.

 

 

По мое мнение Lama Cleaner е многократно по-добър в премахването и добавянето на обекти в изображения от Photoshop, и дори от Topaz Mask. Принципът на работа е прост и високо автоматизиран. Селектира се грубо обектът за премахване и останалото е въпрос на правилно избран модел. Софтуерът анализира изображението и запълва (дорисува) селекцията според нивото и спецификата на обучение на модела, който сте избрали.

Приложението разполага с допълнителни инструменти като избор на големина на четката за селекция, Undo и Redo бутони, както и Interactive Segmentation за автоматично разпознаване и избиране на обекти, zoom и др. Софтуерът може да работи с изображения, които са във висока резолюция, можете да добавяте маски, които са подготвени във външни програми, по които да работи Lama Cleaner.

Най-важната част в софтуера са моделите, които непрекъснато се доразвиват и се добавят нови. Пълно описание и сравнение между тях можете да намерите на сайта на производителя.

В зависимост от използваните модели са достъпни и други функции като добавяне външни обекти към изображението или различни методи за дорисуване. Lama също може да добави обекти, които са дефинирани с текстово описание.

Директен линк към онлайн версията в Hugging Face: Lama-Cleaner-lama
Страница на разработчика в Github: github.com
Линк към инсталацията за Windows: lama-cleaner
Описания на моделите и начина им на работа: models

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.