Microsoft заменя шрифта Calibri с Aptos

1189
Microsoft заменя шрифта Calibri с Aptos

Microsoft заменя шрифта си по подразбиране Calibri с новия sans-serif шрифт Aptos, създаването на който е вдъхновено от швейцарска типография от средата на 20-ти век.

 

шрифт Aptos

 

Първоначално софтуерният гигант е поръчал пет нови персонализирани шрифта за Office през 2021 г., а шрифтът Aptos (по-рано известен като Bierstadt) бил избран сред тях като стандартен (по подразбиране) след години на обратна връзка. Останалите четири шрифта, които не са избрани като стандартни – Grandview, Seaford, Skeena и Tenorite ще продължат да бъдат налични в Office.

 

шрифт Aptos

 

Промяната ще започне в Word, Outlook, PowerPoint и Excel, при които Aptos ще започне да се показва като нов шрифт по подразбиране. Докато тече промяната, Calibri все още ще бъде предварително закачен в горната част на ново меню с шрифтове (първоначално достъпно само в мрежата) заедно със своите предшественици, Times New Roman и Arial.

Aptos е създаден от дизайнера Стив Матесън (Steve Matteson), който преди това е създал Segoe, също лицензиран от Microsoft да се използва като шрифт по подразбиране на Windows. Microsoft за първи път са започнали да използват подсемейството шрифтове Segoe UI в Windows Vista и все още се използва в Windows 11 днес. Матесън е работил и по разработването на оригиналните основни шрифтове TrueType на Windows. Bierstadt е преименуван на Aptos заради името на любим град на автора Матесън в Санта Круз, Калифорния.

Източник: medium.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.