onOne Plug-in Suite 5 – крахът на новите мастодонти или

2381

onOne Software официално пусна в продажба обновена версия на своя мега-пакет, предназначен за потребителите на Photoshop – Plug-in Suite 5.

Комплектът съдържа нови версии на плъгините FocalPoint, PhotoTools, PhotoTune, PhotoFrame, Genuine Fractals и Mask Pro. Реализирана е пълна, мултиплатформена 64-битова поддръжка, както и поддръжка на Lightroom/Apperture (Mac OS X). „Making Digital Photography Easier, Faster & Better“ – така тръбят PR специалистите на onOne. Дали обаче, всичко е толкова розово, колкото изглежда или „отива малко по към бордо“, както казва една колежка-дизайнерка  😉 .

Исторически погледнато onOne се появяват от „нищото“ – фирма без собствени разработки, но със солиден инвестиционен фонд зад гърба си, те изкупуват част продуктовата линия на Extensis насочена към потребителите на графични редактори включваща Mask Pro, PhotoTools, PhotoFrame и Intellihance (понастоящем PhotoTune), както и Genuine Fractals (започнал славния си път на разработка още от Altamira /спомняте ли си времето на Aldus PhotoStyler? A, Altamira Composer? Редакторът, в който се появи идеята за „плаващи“ на „пластове“ обекти – или с други думи layer?/). Е, след това лирическо отклонение да видим какво е положението днес. Всеки един елемент от пакета е претърпял сериозно развитие, като в същото време е натежал с няколкостотин мегабайта. И докато за PhotoFrame (радост за всеки „сватбарски“ фотограф) това е оправдано (заради обемните библиотеки от рамки прокламирани като „невиждан“ бонус към пакета), за някои от другите това не е така. Genuine Fractals се е превърнал в мастодонт, който не се отличава с нищо от доста по-леки, бързи, гъвкави и основани на по-добра алгоритмична база конкурентни продукти като Benvista PhotoZoom (бившият S-Spline), Akvis Magnifier и редица други. Мask Pro не е „мръднал“ от изначалните си възможности докато продукти като Vertus Fluid Mask вършат чудеса с прецизната си работа по „маскировката“ на обекти. PhotoTools – взаимствал с пълни шепи от креативността на Light Zone и интегрирал в себе си част от чудесните Kubota Image Tools, работи по-тежко и неефективно от самия оригинален набор на Kubota !? Ако сравним PhotoTune и FocalPoint, които все пак са една добра реализация в рамките на пакета с някой от конкурентните продукти на NIk Software или Akvis (напр. Vivesa на Nik, Akvis Lightshop) нещата започват да придобиват драматичен оттенък. Все пак пакетът на onOne e едно интегрирано решение за разрешаване на широк спектър от задачи в областта на фотообработката и се справя доста добре с това, за което е предназначен. Но ние очакваме нещо повече – скорост, осъвременяване и ефективност на по-ниска цена.

„Натежаването“ и полягането върху стари лаври преди години изигра лоша шега на KPT Power Tools на Metacreations и погреба с тях част от отличните им идеи в Corel-ското гробище за любими продукти. Дали това не е съдбата и на onOne? Времето ще покаже.

Ако искате да похарчите 600 USD при наличието на по-добре реализирани алтернативи, значи… снимате по сватби?

Кратка презентация на новите възможности на пакета може да видите на адрес: ononesoft.cachefly.net/video


Текста написа: Йордан Христов,  Printguide.info

Източник:www.ononesoftware.com

Интернет портал за печатни технологии.