Page Stream – алтернатива на Quark и InDesign?!

2812

Появил се през далечната 1985г, продуктът на SoftLogik е един от динозаврите в DTP.

Наскоро писах материал за съперничеството през годините между Quark и Adobe при DTP софтуера. Това ме върна назад в годините и ми припомни за първия ми допир с Quark 3.32, за първата самостоятелно ‘налята’ страница на вече несъществуващия вестник „Континент“. Изпълни ме с известно чувство на носталгия по времето, когато софтуерът се пишеше, за да върши сериозна работа, при това бързо и качествено, а на разработчиците не бяха нужни гръмки рекламни послания, за да продават продуктите си.

Съвсем случайно, наскоро се натъкнах на Page Stream, продукт на SoftLogik, за който само бях чувал преди години. Колегата ми беше попаднал на полски сайт, в който освен интересните скриптове, имаше и безплатни кодови таблици за Page Stream. Реших да погледна, точно за какво иде реч. Оказа се, че програмата е разработка на малък творчески екип, а първата версия е излязла през далечната 1986г., под името Publishing Partner ST. Точно по времето на първите версии на Page Maker и QuarkXpress. Странно ми беше, защо продуктът на SoftLogik не се радва на голяма популярност, при все че е стартирал с големите два (PageMaker и Quark). Но като прегледах историята на продуктa, картинката се изясни. В началото Page Stream е бил разработван само и единствено за Atari платформа. 1996г. е годината, когато програмата е портната за Mac, 1999г. за PC и 2004г. – за Linux. Преглеждайки срийншотовете на сайта на разработчиците, отново ме завладя онова чувство на носталгия отпреди 10-12 години.

С тази статия нямам за цел да правя пълен и детайлен тест на продукта. Всеки от вас може да направи това като си изтегли демо версията от www.pagestream.org (изисква се регистрация, която е безплатна). Идеята ми е по-скоро да споделя впечатления от наличието и реализацията на някои по-ключови функции от последната пета версия на продукта.

Първото, което лично на мен ми направи впечатление, беше спартанският интерфейс, който, ако не напълно, то поне много близко, повтаря този на Quark 3.32. Логично и ясно подредени палети, без абсолютно нищо излишно по тях. Или казано с три думи – стерилна работна среда. Програмата работи бързо, наистина бързо. Второто нещо, което ми се наби на очи, беше липсата на hand tool. Лично за мен, инструментът hand е доста полезен, дори бих казал, задължителен за подобен род софтуер и поне за мен, липсата му е съществен минус. Не успях също така, да открия възможност за задаване на бързите клавиши по начин, различен от предвидения от разработчиците, което отчитам като още един минус.

При работа с текст програмата разполага с абсолютно всички необходими функции за форматиране. В случай, че желаете да работите с кирилски шрифтове, е нужно предварително да укажете подходяща кодировка (напр. Windows 1251). Това става от менюто file/preferences/type/charset. Както отбелязах по-горе, възможно е да бъдат добавени и допълнителни кодови таблици (като, например тези: www.jursz.com _). Аз лично, имам сериозна забележка към вградените възможности за сричкопренос. При все, че руският е измежду поддържаните езици за сричкопренасяне, така и не успех да направя сричкопренос на каре с кирилски текст. Подобен проблем с английски текстове нямаше. Писане на текст по дефинирана от потребителя крива, както и обръщането му в криви, е възможно, но само при използването на допълнителния модул TextFX (който се заплаща допълнително!).

Мнението ми е противоречиво относно реализацията на наличните възможности за работа с обекти. Мащабирането на група обекти – външни, както и създадени вътре в PageStream, е стандартно реализирана и не се налага ползването на допълнителни външни модули (както е и до момента в QuarkXPress). И функцията работи. Стабилно, бързо и добре. Page Stream предлага богати бъзможности за импорт на графични формати и обекти. Освен на познатите графични формати като tiff, jpeg, eps и т.н., от скоро се поддържа и импорт на pdf, който обаче в демо версията не работи и нямаше как да тествам. За сметка на това, импортирах .eps, записан като версия SC3 и всичко мина безпроблемно. На изхода програмата разполага с възможност за печат към .ps или запис към pdf. Моите експерименти показаха, че принтирането към .ps е далеч по-надеждно и по-добре реализирано, отколкото записът към pdf.

Page Stream предоставя възможност за пообектно задаване, както на ъглите на отделните сепарации, така и на линиатурата. Аз отчитам това като изключително удобно, но за съжаление нямах под ръка RIP, на който да тествам. Предвидена е и възможност за пообектно задаване на принт атрибути – trapping и overprint. Лично аз не успях да накарам правоъгълник с цвят magenta да се напечата върху правоъгълник с цвят cyan, нито в режим overprint, нито в режим knockout + trapping на областите на застъпване. Колкото и експерименти да проведох, резултатът оставаше един и същ – обектите се наслагваха в режим knockout, независимо какви настройки съм задал. Page Stream, както и много голяма част от софтуера за предпечат, определено страда и от проблеми при налагане на прозрачни обекти. Да, програмата има стандартно вградена функция opasity с нелоши възможности, но не и когато става въпрос за налагане на каре с opacity върху векторен обект или върху друго каре с opacity. Бих обобщил резултатите, получени тогава, като неочаквани.

Може да се каже, че възможностите за работа с цветове са реализирани добре. Присъстват всички известни цветови схеми, между които и CMYK естествено. При дефинирането на всеки един от цветовете, може да се укаже, дали да бъде съставен (proces) или несъставен (spot). Може също да бъде указан и режима, в който желам да се печата така дефинирания цвят – knockout или overprint, функция, която аз така и не успях да накарам да работи.

Изискванията на PageStream за Windows са да разполагате с Win95(!) или по-нов. Може би е важно да отбележа, че тествах продукта под Windows. Не изключвам възможността, версиите за другите операционни системи да не страдат от споменатите от мен проблеми. Мисля си, че ако задклавиатурното устройство е оператор с известен опит, който желае да даде шанс на програмата, въпреки недостатъците си PageStream може да бъде мощен инструмент при реализиране на вашите проекти. Като се има предвид и цената на Pro версията от 150$, аз лично бих препоръчал продукта на всички, търсещи бюджетно решение за DTP.

Пламен Димитров
Маркетинг и продажби
Полиграфия Инфо ООД

Източник: prepressbg.com

Интернет портал за печатни технологии.