Промените по Pantone библиотеките в софтуерите на Adobe, влизат в сила от този месец

385
Промените по Pantone библиотеките в софтуерите на Adobe, влизат в сила от този месец

Adobe са потвърдили, че повечето Pantone Color Libraries ще бъдат премахнати от този месец от Creative Cloud, а някои от тях ще останат налични.

 

Adobe премахват Pantone библиотеките

От 16 август ще бъдат премахнати повечето предварително заредени библиотеки на Pantone в Photoshop, Illustrator и InDesign. Остават на разположение Pantone + CMYK coated, Pantone + CMYK uncoated и Pantone + Metallics coated. За тези очаквани промени съобщихме в Printguide в края на миналата година. Какво означава за потребителите това?

Клиентите на Adobe CC ще трябва да закупят лицензи за Pantone Connect за да имат достъп до всички библиотеки на Pantone. Връзката между Pantone Connect и Adobe CC ще се осъществява чрез плъгин. Промяната касае само Pantone системата, като непроменени остават библиотеките на ANPA, DIC, Focoltone, HKS, Toyo и Trumatch. Препоръчва се предпечатарите да архивират своите .acb файлове и предварително зададените настройки на Pantone за бъдеща употреба.

От Adobe твърдят, че InDesign файловете със зададени мостри от Pantone Color Books „ще функционират както преди, когато бъдат отворени или поставени в InDesign“, като това важи за предишни или бъдещи версии на софтуера.

От Adobe също така казват, че файлове на InDesign съдържащи свързани или поставени файлове на Photoshop, които използват spot канали, ще се реализират в сиво/черно в InDesign, „когато цветовете са от Color Books и вече не са налични“, което е сериозна предпоставка за евентуални бъдещи проблеми при печат.

Надяваме се, скоро да можем да предоставим допълнителна информация по темата.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.