Цветовете по Pantone изчезнаха от Photoshop

1697
Цветовете по Pantone изчезнаха от Photoshop

Както се очакваше, премахването на библиотеките на Pantone цветовете, които по подразбиране присъстваха в софтуерите на Adobe вече е факт. Сега потребителите на графични редактори на Adobe ще трябва да плащат отделен лиценз за използване на цветовете на Pantone или просто те ще бъдат заместени с черен цвят във файловете.

В Printguide бяхме съобщили за обявения краен срок от Adobe за промяната през август заради изтичане на лицензионните споразумения, но реално тези намерения станаха факт чак сега.

 

Adobe премахват Pantone библиотеките

 

Pantone и Adobe си сътрудничат още от 90-те години на миналия век. Цветните библиотеки обаче не са актуализирани от Adobe от 2010 г, освен ако потребителите допълнително не са ги обновявали ползвайки Pantone Color Manager. Това означава, че цветните библиотеки Pantone в софтуера на Adobe по подразбиране са остарели и липсват стотици новодобавени през годините цветове. Двете компании решиха да продължат да си сътрудничат, но в резултат на това се премахват библиотеките от Adobe Creative Cloud и се насърчава използването на плъгин ($15 на месец), който предоставя достъп до постоянно актуализирани Pantone цветови библиотеки.

Според Pantone промяната е щяла да се отрази незначително на работата на дизайнерите, а съществуващите файлове и документи на Creative Cloud ще запазят цветовата идентичност и информация за Pantone цветовете. В същото време, при използването на най-новите версии на Creative Cloud, при отваряне на файл съдържащ цвят по Pantone и липса на допълнителния плъгин или допълнително добавени библиотеки, излиза предупредително съобщение и цветът се замества с черно в нови и стари файлове.

Вижте видео, което може да ви е от полза при работа с Pantone цветове при новите условия:

 

 

Или можете да копирате метаданните на съответния Pantone цвят от тук.

Източник: kotaku.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.