PDF Creator – универсален драйвер за принтиране или нещо повече…

5352

Приложението разполага с много богат набор от опции за настройка.

Форматът pdf в последните години се превърна в нещо като производствен стандарт. Не мисля да се спирам в детайли на предимствата, които притежава, но едни от най-отличимите са неговата универсалност, лекота и платформена независимост. Съвсем не е случаен факта, че се използва от милиони потребители по света, предпочита се и от множество издателства, експонаторни студиа и печатници. Съвсем резонно се появиха и множество приложения за преглед, създаване и редактиране на файлове записани в pdf формат. Често се случва, мои приятели и познати да ме помолят, да им препоръчам приложение за създаване на pdf файлове от различни приложения. От известно време ползвам такова, на всички компютри, на които работя и винаги съм оставал доволен от бързата и стабилната му работа. Приложението, за което става въпрос е PDF Creator.

Едно от нещата, които ми харесаха в него е това, че може да бъде използвано и разпространявано напълно безплатно, както за лични така и за комерсиални цели. Ако трябва да съм още по изчерпателен  PDF Creator се разпространява под AFPL лиценз, повече за който можете да прочетете тук: www.pdfforge.org/book. След като бъде инсталиран PDF Creator предлага множество опции, посредством които можем да го настроим да работи точно по начин, по които ние бихме желали. Това прави употребата и приложението му доста гъвкави.

С PDF Creator можем да създаваме pdf документи от всяко приложение, което поддържа функцията print. Но това далеч не е всичко. Можем по желание вместо pdf да създадем документ в един от следните формати: png, jpeg, bmp, pcx, tiff, ps, eps, txt, psd, pcl или raw. За всеки един от изброените формати, можем да зададем настройките, които бихме желали да притежава крайният файл. Разбира се, настройките не са толкова подробни, колкото в Adobe Acrobat например, но според мен са напълно достатъчни. При запис на файл в jpeg формат например, можем да определяме резолюцията, дълбочината на цветовете в битове и качеството. Естествено настройките за получаване на изхода на pdf файл са най-богати. Тук присъстват опции като версия на pdf (до 1.5 включително), резолюция, вид и ниво на компресия на илюстрациите като можем да задаваме и цифрови стойности до които бихме желали да бъдат компресирани, дали шрифтовете да се вграждат във файла, какво да бъде цветовото пространство и дали да бъдат запазени полутоновата информация и овърпринт настройките.

Както може би вече сте разбрали, тази малка програмка разполага с достатъчно добри възможности да генерира файл, подходящ дори за офсетов печат, от всяко едно приложение, което поддържа функцията print. При това напълно безплатно дори и при използването му за комерсиални цели. На мен повече от година PDF Creator ми е в категорията силно препоръчвани програми. Ползвам я ежедневно, на повече от три компютъра и съм изключително доволен. В случай, че съм успял да насоча интереса ви към нея, можете да е намерите на сайта на разработчиците и: www.pdfforge.org/products/pdfcreator

Пламен Димитров

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.