Photoshop – какво ново

913
Photoshop – какво ново

Версия 23 на Photoshop (октомври 2021) предлага по-лесен начин за селектиране на обекти, подобрена съвместимост с Illustrator, възможности за споделяне на файлове за преглед и коментар.

Новата версия вече е налична и може да се обнови през Creative Cloud приложението.

Автоматична селекция с курсора

Автоматична селекция с курсора

Инструментът Object selection има нова функционалност, която ви позволява да създавате селекции като придвижите курсора над тях и цъкнете с мишката. Това прави създаването на маски по-лесно, само чрез цъкване на желания обект, и прави ретуширането на изображения по бърз и интуитивен процес.

Ето как става:

  • Стартирайте Object Selection инструмента;
  • От лентата с опциите в горния край изберете Mode -> Rectangle или Lasso;
  • Задръжте курсора на обекта в изображението, който искате да селектират. Photoshop автоматично избира обекта, когато задържите курсора над определен регион и цъкнете.

Можете да селектирате допълнителни обекти като натиснете Ctrl(Win) или Shift(Mac). В допълнение, можете да използвате Layer -> Mask All Objects, за да създадете маска за всеки от избраните обекти с едно цъкане.
Можете да научите повече тук.

Споделяне и коментари

Новата версия предлага възможност за споделяне на файлове за преглед и коментари. Черз нея можете да генерирате линкове към файловете си, записани в облака и да ги споделяте за коментари и обратна връзка. Във Photoshop е добавен нов панел, в който можете да следите коментарите и да им отговаряте в реално време.

Подобрена съвместимост с Illustrator

Подобрена съвместимост с Illustrator

Подобренията позволяват лесно интегриране на Ai като слоеве/векторни обекти, пътеки и векторни маски във Photoshop, където можете да продължите да работите и да ги редактирате.

Подобрението е ориентирано най-вече към потребители на Photoshop, които използват Illustrator в работата си и искат подобрени възможности, когато пренасят съдържанието си от Illustrator към Photoshop чрез Copy -> Paste. Новата опция Paste As -> Layers допълва досегашните Smart Object, Pixels, Path, и Shape Layer. Тя позволява зареждане на слоевете от Illustrator и съхранява техните визуални и функционални аспекти и структура. Така всеки поставен обект запазва своите слоеве, структура, може да бъде редактиран и запазва максимално възможната част от свойствата си.

Ако обектът има параметри, поддържани от Photoshop, той ще бъде поставен като годен за редактиране векторен обект. В противен случай ще бъде интегриран като растерен слой, с изглед и усещане, съхранени в максимална степен.

Нови и подобрени Neural филтри

Нови и подобрени Neural филтри

Този тип филтри, базирани на решението за изкуствен интелект и машинно обучение Adobe Sensei, ви дават нови възможности за удивителни манипулации във Photoshop. Ето някои от по-интересните:

  • Landscape Mixer: създава нов пейзаж чрез съчетаване на различни изображения;
  • Color Transfer: прехвърля цветовата схема от една снимка на друга;
  • Harmonization: хармонизира цвета и осветеността от един слой на друг, за да създаде безупречно композитно изображение;
  • Colorize и Super Zoom вече имат официални версии.

Още информация тук.

Подобрена работа с нелатински шрифтове

Нов енджин заменя досегашните решения за работа с текст и позволява допълнителни типографски елементи за различни езици по света. Подобрена е работата с всички нелатински шрифтове – кирилица, арабски, еврейски и др. Типографските функции вече са обединени в Type Layers Properties панела.

Други подобрения

Другите подобрения включват подобрен Oil Paint (Filter -> Stylize -> Oil Paint) филтър, който използва възможностите на графичния чип по-пълноценно. Работата на Gradient tool е подобрена, има три режима на работа, които могат да помогнат за създаване на по-плавни и естествени на вид преливки. Подобрен Export As – командата работи по-бързо и предлага по-добра работа с цветови профили.

Източник: adobe.com

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.