QR кодове: пет факта, които може да не знаете

4399

След като преди наколко месеца публикувахме материал разясняващ какво трябва да знаете за QR (quick response) кодовете, то с тези пет допълнения се надяваме да обогатим знанията ви.

QR кодовете са специфични двуизмерни баркодове, които могат да се четат с подходящи QR четци или телефони с камери. Научете няколко факта за тях, които могат да ви изненадат и да ви бъдат полезни.

  1. QR кодовете могат да бъдат цветни. Просто изберете цвят – червен, зелен, лилав. Единственото изискване е контрaстът да е достатъчно висок, за да го разпознаят четците. 
  2. Можете и да брандирате QR кодове. Все по-често се появяват кодове, в които са включени лога.
  3. QR кодовете представляват разновидност на двуизмерните баркодове. 2D баркодовете могат да бъдат със запазени права или свободни за употреба. В момента има два основни типа свободни за употреба кодове, QR и Datamatrix. Други 2D кодове като Microsoft Tag и BeeTag, са със запазени права и изискват съответните програми за разпознаване. Някои от търговските четци могат да четат и QR кодове. Логичен въпрос е защо се използват патентовани кодове, когато има версии свободни за употреба. Кодовете със защитени права работят постоянно и надеждно, защо не им се налага да обединяват много функции, които са нужни за различни потребители. От гледна точка на потребителя те имат само една функция и я изпълняват добре. За разработчиците на кода те носят печалба, базирана на различни критерии за обратна връзка.
  4. QR кодовете могат да бъдат „умни”. Те могат да разчетат местоположението и характеристиките на телефона, използван за разчитането им. След това те променят съдържанието си съобразно на местоположението, времето и възможностите на телефона, както и според други зададени параметри.
  5. QR кодовете могат да съдържат персонализирана информация. Не всеки софтуер за генериране на QR може да го направи, но броят им нараства. QR кодовете, в които е вложена много информация са твърде големи, за да се отпечатат и съответно четат добре. Поради тази причина едва ли те скоро ще станат носите на сложни персонализирани маркетингови кампании. Но те могат да съдържат персонализирани интернет адреси. Вместо да ги преписвате от хартия или да цъкнете връзка в електронно писмо, можете просто да ги заснемете с камерата на телефона си.

QR кодовете

А някои хора смятат, че QR кодовете са просто черно-бели кутийки.

Източник: http://www.paperspecs.com/
Превод: Мартин Новев

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.