Quark с 60-дневен тестов период за последната версия на флагмана си.

2122
Quark с 60-дневен тестов период за последната версия на флагмана си.

От това трябваше да излезе новина. Впоследствие реших, че всъщност нищо толкова интересно не се е случило и затова ще се опитам да направя кратък анализ на борбата между двата гиганта в последните години. Как кои гиганти? Adobe и Quark Inc.. Да знам, че много от вас в момента не броят Quark между живите. Според мен имате право … и не съвсем. Все пак, нека да погледнем какво казват фактите.

Няма да се връщам много назад в годините и да търся под пластове история, как въобще е възникнала идеята за предпечатна програма, за GUI, кои са Xerox и Aldus. Тези, които ги интересува точно това могат да прочетат нелоша преводна статия по въпроса, писана от моя милост преди време, на следния адрес: http://prepressbg.com/?page=reviews&type=show&id=120. Идеята ми е по-скоро да проследим основните моменти на поделено надмощие през годините, от възникване на самото съперничество, до наши дни.

Началото
В началото е Mac. И американският пазар, северноамериканският, ако трябва да бъдем точни. Всичко е в полза на Adobe. Открили са компанията Aldus и са развили продукта и до програма за страниране с име Page Maker, за Mac платформа естествено. Всичко това става до 1985 г.. През 1986 пускат на пазара и първата версия за PC. Конкуренцията, в лицето на Quark се появява през 1987г и то, само за Mac платформа, а първата версия за Windows изкарват 5 години по-късно – през 1992г. Quark се бори успешно с конкуренцията на Adobe, като през 1989г. вгражда програмния код на продукта си ‘application programming interface’, или възможността за добавяне на т. нар. Xtensions. Това е доста успешен ход за завладяване на пазарен дял и популяризиране на продукта, тъй като дава възможност на софтуерни разработчици да пишат допълнения към продукта. Но от Quark пропускат нещо доста съществено – пазарът в Европа, или поне онази част от него, която работи на PC (и която всъщност е преобладаващата).

И така, в началото Adobe създава уникален продукт и като единствен играч на пазара диктува модата и условията. Малко по-късно се появява конкуренция в лицето на Quark, които имат интересни идеи за вграждане на модули на външни разработчици към продукта им, но пък пропускат по-голямата част от пазара поради липсата на версия за PC платформа.

Битката за Европа
Всъщност битка е нямало. След 1992, годината, в която Quark пускат на пазара версия за PC, общо взето влизат в Европа като ‘Цар Освободител’. Голямото завладяване на пазар за Quark, започва още през 1990-та година – година след внедряване на възможността за ползване на Xtensions. Продуктът QuarkXPress вече е доминиращият. Програмата работи бързо и стабилно, а когато е нужна поправка в кода, сервизните пакети се разработват своевременно. Логично, има и все повече разработчици на допълнителни модули към програмата, което е само от полза на потребителите.

През това време в Adobe, вече са създали Illustrator (1987г) и Photoshop (1990) и продължават разработките си по тях. През 1994г. Adobe окончателно усвояват Aldus и техния продукт Page Maker, като продължават със сериозната работа по него и битката за пазар се разгаря отново с пълна сила.

3.32 – крайъгълният камък
Допреди 4-5 години (по времето, когато работех като оператор на CtP), все още получавах файлове за експонация, генерирани от QuarkXPress 3.32. Много е възможно и до сега тази версия да се ползва, а и честно казано, има защо. Бих могъл да кажа най-добрата версия на QuarkXPress, без да ангажирам никой с това мое мнение. За суперлативите, които мога да изредя, вероятно ще са ми нужни няколко страници, затова ще ви ги спестя. Това, което е важно за отбелязване тук са две неща – годината на излизане на 3.32 е 1996 и това, всъщност е и годината, която е началото на края за Page Maker.

1999г. – повратности
След версия 4.1 на QuarkXPress, Quark In. отправя официална оферта за поглъщане на звеното от Adobe, разработващо Page Maker. При все, че са загубили тотално пазара, от Adobe отказват, като паралелно с това работят по проект с кодово название K2, който в последствие се появява на пазара като InDesign 1.0

2002г. – връщане към корените
През 2002 година, след като са преживели детските болести, но този път на новото си отроче – InDesign, Adobe правят два много важни стратегически хода – създават пакета Creative Suite, в който освен вече третата версия на InDesign, са и Photoshop, Illustrator, и Acrobat. Пакетът CS (creative suite) е неслучайно е написан за Mac OS X, като в последствие е портнат към PC.

В лагера на Quark през това време са отворили шампанското, без да знаят, че губят там, откъдето са започнали да печелят войната преди 10 и повече години. Последната пета версия, която изкарват през 2002 г. е разработена без поддръжка на Mac платформата. Да, 5-тата версия на QuarkXPress е добра, дори много добра, но с този от Quark сами отрязват клона, на който са стояли до момента.

2002г. се оказва преломна както за Adobe, така и за Quark и докато Adobe започват да възвръщат загубените си позиции, за Quark спокойно може да се каже, че ако не начало на края, е поне начало на последваща многогодишна агония.

Аnd the winner is…..
В началото на 2007г. Adobe пуснаха на пазара третата ревизия на Creative Suite, като към настоящия момент се разработва четвъртата. През това време от Quark обикалят 58 града от 30 държави в света, да промотират осмата версия на отрочето си, която е с „изцяло е обновен интерфейс за още по-лесна и интуитивна работа. Измежду новостите се забелязва и добавената поддръжка при импорт на илюстраторски файлове, както и подобрените възможности за работа със снимки и текст. “ – край на цитата. Добавят и поддръжка на флаш, разработват интерфейса по начин, удобен за фотографи и дизайнери. Най-новото ‘двайсет’ е 60-дневната пробна версия.

Всичко това, за мен показва, че новите версии на QuarkXPress се разработват не толкова с идеята да вършат сериозна работа, както 3.32 и 5 примерно, колкото да предлагат много и нови функционалности, от които се ползва съвсем друг сегмент на пазара. Мисля си, че след като загубиха голямата битка през 2002г., в Quark, освен тотално сбъркани приоритети, цари и пълна безидейност.

Епилог
От доста време ми се искаше да напиша подобен материал. Новината за 60-дневната тестова версия, която всъщност трябваше да напиша днес се яви в ролята на катализатор за написването на тази статия. Съзнавам, че на моменти вероятно съм краен или пък откровено прозират пристрастията ми към единия или другия лагер. Но, все пак това е моето мнение.

Надявам се да споделите вашето, както по този, така и по останалите материали на страниците на форума.

Пламен Димитров
Маркетинг и продажби
Полиграфия Инфо

Биографична информация