Quark разкри „монументалния“ QuarkXPress 10

1541

Quark разкри подробности за QuarkXPress 10, който включва повече от 50 подобрения, които разширяват възможностите за подготовка на публикации за печат и електронни устройства на софтуерното решение.

Подобренията включват поддръжка на HiDPI и Retina монитори, нов графичен енджин Xenon, който включва „естествено разбиране“ на стандартните индустриални формати, динамична обработка на PDF файлове и адаптивна разделителна способност, която позволява обработка на изображенията в реално време, за да „осигури на дизайнерите оптималната резолюция, съчетана с максимална производителност“.

„Беше монументално начинание за екипът разработчици да модернизира старателно QuarkXPress по отношение на графичната среда, архитектурата, потребителската работна среда на графичния енджин.“, каза Dave White, технологичен директор на Quark. „Развълнувани сме не само да издадем тази версия, но и че поставихме основа за бъдещи функции на QuarkXPress.“, добави той.

Потребителската работна среда на програмата също е подобрена и сега включва панели от „следващо поколение“ с нови клавишни комбинации, които да улеснят работата. Други промени включват преглед на цял екран с едно цъкане и подобрена функционалност за работа с повече от един монитор. Новата версия може да генерира цветни векторни QR кодове директно в QuarkXPress.

Системните изисквания на QuarkXPress 10 са Mac OS X 10.7 (Lion) или OS X 10.8 (Mountain Lion) или Microsoft Windows 7 и 8. Новата версия вероятно ще може да отваря файлове от версии не по-стари от QuarkXpress 7. Очаква се QuarkXPress 10 да излезе на пазара през втората половина на август.

Новата версия включва 300 000 нови реда код и 500 000 линии обновен код. Според компанията най-значимото подобрение е преминаването от Carbon среда за програмиране към чисто Cocoa приложение, което превръща QuarkXPress 10 в „превъзходно приложение за работа в средата на Apple OS X“.

 QuarkXPress 10

Източник: macworld.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.