QuarkXPress 9 вече е в продажба

3665

Основните акценти в новата версия са създаването на проекти за електронни устройства и автоматизацията на процеса на създаване на оформлението.

Според производителя, QuarkXPress 9 е създаден, за да помага на дизайнерите да създават съдържание за цифрови устройства – електронни четци, мобилни телефони и таблети – с един инструмент и без писане на код. QuarkXPress 9 може да се използва за директно създаване на файлове за iPad и Blio eReader. Софтуерът включва и лесна за работа възможност за експорт към ePUB – свободен стандарт за електронни книги, разработен от Международния форум за цифрови издания (IDPF). Дизайнерите могат да създават традиционни електронни книги, базирани на текст и да ги публикуват в електронни магазини като Apple iBooks, Barnes & Noble NOOK, и Amazon Kindle.

QuarkXPress 9

Възможностите на новата версия включват създаване на публикации за Blio eReader. Той е безплатно мултиплатформено решение, което представя електронните книги точно като печатните версии. Blio eReader е инсталиран на милиони устройства, които използват Windows и Android от производители като Toshiba, HP, Dell, и T-Mobile. QuarkXPress 9 е единствената програма за страниране с директна поддръжка на Blio eReader. Той има и възможност да включва интерактивни елементи в публикациите.

През следващите 90 дни Quark планират да издадат безплатно обновяване за потребителите на QuarkXPress 9, който включва App Studio. С негова помощ дизайнерите могат да създават публикации за iPad с ефектно оформление и интерактивно съдържание. QuarkXPress 9 предлага инструменти, с които лесно да се приспособи съществуващо съдържание за работа с iPad. Възможно е и създаването на проекти специално за тази платформа, които включват аудио и видео, преглед на изображения като диапозитиви, изскачащи прозорци, бутони, връзки към интернет и др.

QuarkXPress 9Освен възможностите си за създаване на публикации за електронни устройства, QuarkXPress 9 включва нови функции, които автоматизират процеса на създаване на дизайн. С тяхна помощ се увеличава производителността и се спестява много ръчна работа. Сред нововъведенията са условните стилове. Чрез тях е възможно да се автоматизират определени елементи от оформлението, които се срещат често в публикацията. Добавена е и възможност за работа с динамични списъци от водещи символи, номера и подчертаване, които могат да се редактират по всяко време в програмата.

QuarkXPress 9 дава възможност каретата и групите да се местят автоматично по начин, определен от потребителя. Програмата включва подобрен Story Editor, който предлага среда, подобна на текстообработваща програма, за да улесни прегледа на текст, който е разположен на различни страници. Добавен и нов инструмент за размножаване на елементи от дизайна – Cloner. Той позволява на дизайнерите да копират обекти или страници на други страници или публикации. Може да се използва за обединяване на публикации или за разделянето им на части.

Linkster е инструмент, който позволява на да са се свързват и разделят карета, които вече съдържат текст. С него могат да се разделят текстове, които заемат много страници, както и да се премахват връзката между карета, без това да размества текста, който вече е в тях. ShapeMaker е ръководен интерфейс за лесно създаване и променяне на форми, трудни за рисуване, например многоъгълници, звезди, вълни и спирали. ImageGrid служи за автоматично създаване на мрежа от изображения с разнообразни опции за разположението им.

Можете да откриете пълен списък с новите функции тук. Quark предлагат напълно функционална 30-дневна пробна версия на програмата. Можете да я свалите оттук.

Източник: quark.com
Текста написа: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.