Rorohiko обновиха Soxy за CS6

2028

Ако често ви се налага да жонглирате с файлове от/за различни версии на приложения като InDesign, Illustrator и Quark XPress, Rorohiko Soxy може да ви е изключително полезен. Новата версия, 1.6.2 поддържа приложенията от Adobe Creative Suite 6.

Rorohiko Soxy определя в коя версия на приложението да бъде отворен определен файл, в зависимост от версията, от която е записан. Така той може да ви спести много безсмислени цъкания с мишката. Също така, може да ви попречи неволно да отворите файлове на клиент и да ги запишете в по-нова версия на приложението, която той не може да използва.

Например, клиентът ви използва InDesign CS5 и ви изпраща документ в тази версия, по който да работите. Вие, обаче, използвате InDesign CS6. Ако цъкнете два пъти с мишката файла на клиента, той ще се отвори в CS6. Ако внимавате, може да забележите, че е отворен с текст Converted в името си. Но може и да не забележите. Ако стане така, запишете го и го върнете на клиента в този вид, вероятно ще последва неприятен имейл или телефонно обаждане, когато той не успее да го отвори.

Soxy може да ви спести тези неприятности. След като го инсталирате, можете да зададете коя от инсталираните версии на InDesign да отваря всеки от съвместимите файлове. Можете да настроите приложението винаги да отваря файловете за CS5 със CS5 или да ви пита коя версия да използвате, когато цъкнете файла два пъти.

Аналогично, можете да определите какво да се случва с файлови формати, които не са обвързани с версии и могат да бъдат отворени с няколко приложения, като JPEG. Така можете да решите дали искате само да погледнете изображението или да го отворите във Photoshop за редактиране. Soxy работи с файлове от llustrator, InDesign, Photoshop, и Quark Xpress. Поддържа и PDF, JavaScript файлове и популярни формати за изображения като GIF, PNG, JPEG, TIFF, EPS.

Още някои полезни функции: Soxy работи добре с Bridge, ако го посочите като приложение за отваряне на файловете по подразбиране. Soxy може да различава кои EPS файлове са от Illustrator и кои от Photoshop. С него можете да изпълнявате InDesign JavaScript (.jsx файлове) с двойно цъкане, без да ги копирате в папката Scripts на приложението. Можете да свалите безплатна 20 дневна пробна версия от сайта на производителя.

Източник: rorohiko.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.