Скрипт за по-добре заоблени ъгли в Illustrator

814
Скрипт за по-добре заоблени ъгли в Illustrator

Round Corner Customization е скрипт предназначен да подобри грубото закръгляване на ъглите в Adobe Illustrator, което се основава на просто вмъкване на фрагменти от кръгове, до закръгление, което е плавно, без резки скокове в кривата.

Проблемът е точката, където правата линия среща кривата, която в Illustrator е сегмент от кръг. По подразбиране в Illustrator промяната между двата елемента е рязка и преходът не изглежда много добре визуално.

 

Round Corner Customization

 

Когато стартирате скрипта, получавате диалогов прозорец, в който можете да решите колко да преместите опорните точки и плъзгачите, които придават формата на ъглите. Има и меню Preset, където можете да запазите любимите си настройки, за да ги приложите отново.

 

Round Corner Customization

 

Скриптът не закръгля ъгли сам по себе си, а променя вече заоблени ъгли. Когато стартирате скрипта, той може да обработва всички ъгли на един или множество избрани обекти наведнъж или само избраните ъгли.

 

Round Corner Customization

 

Допълнението Round Corner Customization е създадено от Сергей Николаев, със свободен достъп е и можете да го изтеглите тук. Поставете скриптът както е в папката в архива, а не самостоятелно на съответното място за инсталации, според операционната система. Препоръчвам силно да прочетете обяснителната статията за възможностите за заобляне на ъгли написана от същия автор на скрипта.

Друга (платена) алтернатива на Round Corner Customization е продукт на Astute Graphics. Това е панелът Dynamic Corners, който е част от техния плъгин VectorScribe.

Вижте още публикации за скриптове за Illustrator тук.

Интернет портал за печатни технологии.