Scribus 1.5 предлага нови усъвършенствани функции

1768
Scribus 1.5 предлага нови усъвършенствани функции

Приложението за графичен дизайн и оформление с отворен код има нова версия, която включва значителни нововъведения.

Scribus 1.5

 

Безплатният продукт отбелязва огромен прогрес с новата си версия, но все още е на светлинни години след комерсиалните алтернативи, но професионалната му употреба е по-лесна и безопасна, отколкото досега. Тук можете да прочетете за някои от основните новости.

Векторно рисуване
Добавени са фигури, които могат да се рисуват, както и нов калиграфски инструмент.

Сенки
Липсата на възможността за поставяне на сенки на обектите беше сред основните недостатъци на Scribus. В новата версия вече можете да добавяте такива ефекти.

Импорт на файлове
Добавени са възможности за импорт на разнообразни файлови формати. Това би трябвало да направи преминаването към приложението с отворен код и доработването на файлове от комерсиални програми по-лесно.

Браузър за изображения
Новият браузър прави работата с изображения много по-лесна и удобна.

Други подобрения
В новата версия има още много подобрения, като подобрен експорт на PDF с поддръжка на PDF x/4, подобрена работа с шрифтове и таблици. Можете да видите всички нововъведения тук.

Източник: wiki.scribus.net
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.