SumoPaint – онлайн инструмент за ретуш на илюстрации

3722
SumoPaint – онлайн инструмент за ретуш на илюстрации

Софтуерът може да не дава завършено решение за професионалисти (или поне не към момента), но определено предлага доста по-богати и разширени възможности от повечето продукти за обработка на илюстрации.

Първото ми впечатление е, че SumoPaint доста наподобява Photoshop. Наистина, основни функции като работа с леъри, филтри, корекция на цветови баланс, насищане, контраст и доста други са налице. В палетата с инструменти пък се забелязват доста познати ни инструменти като lasso tool, clone stamp tool, magic wand tool и др. Продуктът поддържа само RGB цветово пространство и лично аз не намерих мястото, откъдето може да се променят мерните единици на показваните размери да са в милиметри да речем, а не в пиксели. SumoPaint дава възможност да запазите творенията си локално на вашия компютър или онлайн, като преди това си създадете sumo account, който е напълно безплатен. Създаването на акаунта става от меню в самата програма, наистина бързо и лесно. Поддържат се само 2 файлови формата – jpeg и png.

Да си призная честно, когато колегата ми даде линк и ми обясни, че това е онлайн продукт за ретуш на илюстрации подходих скептично. Софтуерът може да не дава завършено решение за професионалисти (или поне не към момента), но определено предлага доста по-богати и разширени възможности от повечето продукти за обработка на илюстрации. Струва си да се погледне, най-малкото, за да се види какво ли всъщност може да предложи онлайн редактор на изображения. SumoPaint можете да откриете на: http://www.sumopaint.com/web/ като вероятно ще се нуждаете от последна версия на Adobe Flash Player за вашия браузър, за да можете да тествате приложението.

Пламен Димитров

Биографична информация