VDP – променливите данни като маркетинг инструмент

934
VDP – променливите данни като маркетинг инструмент

VDP (variable data printing) – печат на променливи данни е услуга, която се разви и узря през годините. Това, което някога беше печат на поредни номера и различни имена се превърна в мощен маркетинг инструмент. Konica Minolta зае своето място в голямата надпревара за мощни софтуерни решения за персонализация.

VDP (variable data printing)
Снимка източник: Коника Минолта България

VDP се използва за диференциране. Въпреки че традиционните транзакционни приложения все още съществуват и предлагат решения за големи обеми данни, VDP е изцяло свързан с маркетинга и нуждата от различния подход към клиентите.

Помислете за собствената си пощенска кутия. Колко от директната поща отива в коша? Обръщате ли внимание на всяко изпратено послание? Разбира се, че не. Реагирате само на тези, които са отговарят на вашите интереси, демографски особености, дори на цветовите ви предпочитания. Останалото отива в коша.

По данни на Konica Minolta US, процентът на обратна връзка при директния маркетинг е под 0,8%. Вече е все по-трудно и скъпо да ангажираме потенциалния клиент. А колко от тези потенциални клиенти правят покупка? 50, 100, 1000?

Процентът на обратна връзка за една кампания може да достигне 12-15% и повече, когато при подготовка на материалите за директен маркетинг се вземат предвид интересите, демографията, моделите на минали покупки и начинът на живот на целевата аудитория и посланието се таргетира според целевата група.

VDP (variable data printing)
Снимка източник: Коника Минолта България

За да вдигне летвата в персонализирания маркетинг Konica Minolta предлага софтуера AccurioPro Variable Data – нов професионален набор от софтуерни инструменти за печат и публикуване на променливи данни, в ход, предназначен да преоткрие креативността и персонализирания маркетинг с нови стандарти за високоефективни десктоп приложения.

Konica Minolta Accurio Pro Variable Data e мощен плъгин за променливи данни към Adobe InDesign®software. Той дава възможност за безпроблемна интеграция и променливите елементи лесно може да се добавят към всеки InDesign документ, за да се създаде уникален краен продукт в голямо разнообразие от файлови и VDP формати.

Създавайки бърз, персонализиран продукт, който е съвместим изцяло от всички Konica Minolta и други дигитални преси, софтуерът може да обедини текст, снимки, многоредови статии или информация на цяла страница, използвайки данни от повече източници.

VDP (variable data printing)
Снимка източник: Коника Минолта България

Accurio Pro Variable Data поддържат много усъвършенствани дизайнерски функции (type-on-a-curve, runarounds, multi-page composition, drop shadows, transparency effects). Софтуерът е изцяло управляван от менюто. За разлика от други софтуерни продукти на VDP, няма кодиращ език за изучаване.

AccurioPro Variable Data включва и други функции:
CopyFit ™ модул – осигурява разширена способност за копиране в движение на текст, който е твърде дълъг, за да пасне на определена област
Модул с правила – може да се използва за прилагане на сложна условна логика (then / else)
Модул за монтаж – позволява лесното създаване на многообразни оформления с пълна поддръжка на “cut & stack” изход и шаблони за монтаж.
Модул за баркодове – осигурява поддръжка на променливи линейни и 2D баркодове
Модул за автоматизация – може да се използва с Enfocus Switch и други продукти за създаване на напълно автоматизирани променливи работни процеси.

Konica Minolta предоставя AccurioPro променливи данни в две версии: Стандартен или Премиум. Стандартната версия е стабилен набор от инструменти на достъпни цени, който може да обработва неограничен брой записи от база данни. Той включва модулите CopyFit, Rules и Imposition и може да генерира многостраничен променлив изход във формат PDF или PDF / VT. Премиум версията е професионалното издание, което предоставя всички функции на стандартната версия, но също така включва подобрена производителност и други разширени функции, включително подмяна на главната страница, вградени променливи и стилови тагове и поддръжка за допълнителни VDP изходни формати.

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.