XCMYK или що е то CMYK на стероиди?

1234
XCMYK или що е то CMYK на стероиди?

Възможностите за постигане на качествен печат се повишават с всяка изминала година. Днес разполагаме с измервателни уреди, които ни позволяват да разчитаме L*a*b* стойности и да гарантираме висока точност на отпечатаните цветове, включително в дълги серии.

Различни стандарти и спецификации също са в помощ на доставчиците на печатни услуги. Колкото по-добри практики се внедряват в производството, толкова по-малко ще бъдат загубите от бракувана и негодна продукция, а доволните клиенти – ще стават все повече.

Сега вече има още една възможност за въздействие върху качеството на отпечатъка при работа с CMYK цветови обхват, с която управлението на цветовете излиза от стандартните съкращения GRACoL®, SWOP и FOGRA. След 26 международни изпитания (основно в Северна Америка и Азия) в период от 15 месеца, в края на 2016 година Idealliance представи набор от данни и профили за разширен CMYK цветови обхват за офсетови и дигитални машини, носещ названието XCMYK. Интересната част е, че XCMYK използва основните мастила по CMYK, отговарящи на изискванията на ISO 12647-2, но възпроизвеждащи по-широка гама от тази на GRACoL®.

Какво означава това за печата?
С навлизането на дигиталните технологии, нещата при управлението на цветовете чувствително се промениха. Немалко производители не крият факта, че новите машини дават възможност за много по-голям цветови обхват. В днешно време спесификация като GRACoL®, създадена през 1966 година за работа с литография, чувствително ограничава възможностите на модерните технологии за печат. Особено в широкоформатния печат немалко печатници са свидетели на факта, че без управление на цвета постигат ярки и наситени цветове и обратно при активирането му – изображенията изглеждат бледи и приглушени.

Едно интересно изследване на Kiran Deshpande изважда на бял свят няколко неоспорими факта. Той сравнява XCMYK с няколко други спецификации. Резултатите от тях показват, че XCMYK има 46% по-голям цветови обхват от GRACoL2016 и 6,43% повече от FOGRA51 (PSOcoated v3 ICC-profile). По-интересният факт е, че спрямо 7-цветния CMYKOGV модел, използван усилено в опаковките, обхватът на XCMYK е само със 17% по-тесен. Дали това е много или малко, сравнено с допълнителните разходи за този тип по-скъпи машини, е обект на допълнителни изчисления. Самият XCMYK не взима предвид допълнителните мастила (оранжево, виолетово и зелено или други, използвани при някои производители за увеличаване на цветовия обхват), а увеличава плътността само на четирите основни цвята.

 

XCMYK или що е то CMYK на стероиди

 

Друг интересен факт е, че докато GRACoL може да покрие едва 70% от цветовете по Pantone, то XCMYK увеличава тази възможност до 83%. Това разбира се не е напълно достатъчно, защото на пазара има машини, които биха могли да покрият 98-99% от цветовете по Pantone.

 

XCMYK или що е то CMYK на стероиди

Всичко това има и своята цена – XCMYK използва повече мастило за постигане на тази наситеност. Все пак разходът не е толкова чувствителен, тъй като IDEALLIANCE използва малки трикове за въздействие върху намастиляването. Това става чрез намаляване в сравнение с GRACOL2006 на общата площ на покритие (TAC) от 320 на 300%. XCMYK също така прилага по-агресивна замяна на сивия компонент (GCR).

Как всичко това може да бъде полезно в действителност?
На първо място изображенията, отпечатани по този начин са с по-живи и наситени цветове. Все пак не очаквайте чудеса специално при снимките, където видимата разликата би била сравнително слаба. Проведените тестове от специалисти показват най-чувствително изменение в сините нюанси, докато при червените и зелените подобрението е по-слабо. Въпреки това не е болезнено ако всеки сам провери доколко полезен би бил XCMYK в собствената му работа, най-малкото поради факта, че това е алтернативно и стандартизирано цветово пространство, разработено от работната група GRACoL®. Ако можете да подобрите качеството на печат, без необходимост от голяма инвестиция в скъпоструваща техника, това само по себе си е достатъчен мотив за размисъл. Междувременно IDEALLIANCE обявиха, че работят и над разширен цветови обхват за 7-цветния модел CMYKOGV. В случай, че и там се постигне разширяване на съществуващите пространства това би било много полезно за опаковъчната индустрия.

 

XCMYK или що е то CMYK на стероиди

Готови ли сте да опитате XCMYK?
Спецификацията XCMYK е свободна за изтегляне от сайта на Idealliance и може да се ползва по два начина. Основният е чрез зареждане в RIP-а и последваща обработка на изходния файл, подобно на GRACoL. Много по-добре е обаче самият дизайн да се създава по XCMYK още в софтуерите като Photoshop, Illustrator, InDesign и дори CorelDRAW.

Idealliance вече работи с част от големите доставчици, за да се включи XCMYK в следващите ъпдейти на RIP софтуерите. Самата спецификация изисква по-високо ниво на разбиране на цветовата и печатна методология. Ето защо на сайта на Idealliance могат да се намерят голям набор от ценни ресурси, образователни и сертификационни програми, които да помогнат на специалистите в индустрията да разширят знанията и уменията си. За целта е необходима регистрация и желание да опитате така наречения CMYK на стероиди.

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/