Еко етикети – устойчиво решение за нашата планета

6032
Еко етикети – устойчиво решение за нашата планета

В последните няколко години опаковъчната индустрия и сферата за етикетиране са подложени на много различни предизвикателства, сред които нуждата за развиване на нови технологии и материали за изработка на по-екологични продукти и устойчиви етикети. Въпреки че етикетите са малка част от цялата опаковка, те играят важна роля за намаляването на негативния ефект върху природата.

Дилком предлага широка гама от екологични решения за различни приложения и индустрии като рециклируеми и рециклирани етикети, лесно отстраняеми етикети, стикери от устойчиви материали, създадени спрямо стандарта FSC, и много други етикети, разработени от Avery Dennison, Raflatac и Fedrigoni.

 

Еко етикети

AD RDX™

Партньорът на Дилком Avery Dennison предлага иновативна серия от висококачествени продукти AD RDX, които значително намаляват употребата на природни ресурси – по-малко петрол, вода, дървесина, енергия и отделяне на въглероден диоксид. Тази устойчива продуктова гама включва:

 • Етикети от полугланцова хартия;
 • Етикети с променлива информация за термодиректен и термотрансферен печат;
 • Гъвкави фолиа за меки опаковки, които могат да се адаптират по формата на продукта;
 • Етикети от по-твърдо фолио

Различните видове еко етикети се използват в хранително-вкусовата индустрия, транспорта и логистиката, търговията на дребно, фармацевтичната индустрия и други.

Хартиени еко етикети върху носеща подложка от rPET (рециклиран PET материал)

Това устойчиво решение на Avery Dennison е много подходящ избор при високоскоростно етикетиране. rPET подложките са тънки и леки, осигурявайки ефективност, устойчивост и висока производителност. Хартиените етикети върху подложки от rPET имат много ползи като:

 • Висока здравина и влагоустойчивост;
 • Подходящи са за високоскоростно етикетиране за разнообразни приложения;
 • rPET23 образува по-малко отпадъци и дава възможност за повече етикети на ролка и следователно по-рядка смяна на ролките;
 • Подложките от rPET съдържат 30% рециклирани материали.

Еко етикети, които могат да се рециклират

Друго „зелено“ решение, което Дилком предлага, са рециклируеми етикети -стикери от специални материали, които могат да се рециклират. Рециклируемите етикети позволяват повторно използване на материали и употреба на по-малко природни ресурси по време на производство. Това спомага за намаляване на отпадъците и опазване на околната среда.

 

Еко етикети

 

Лесно отстраняеми етикети

Стикерите с лесно отстраняемо лепило се използват за временно етикетиране и продуктова идентификация, когато производителят желае етикетите да могат да се премахват бързо и лесно. При поставянето на такъв етикет върху опаковката на продуктите Ви – като например бутилка или буркан, клиентите Ви могат бързо да го премахнат и да използват опаковката отново. По този начин насърчавате повторната употреба на материали и кръговата икономика.

Етикети от рециклирани материали

Дилком произвежда специални текстилни, хартиени и фолийни етикети от сертифицирани рециклирани материали. Рециклираните етикети намират приложение като етикети за дрехи, матраци, текстил, фармация, козметика, храни и много други.

Еко етикети, изработени с материали CleanFlake™

Тези етикети са специално изработени от Avery Dennison за употреба с рециклируеми PET опаковки. Етикетите с CleanFlake™ материали изпълняват същите функции като обикновен самозалепващ етикет, но гарантират, че Вашите PET опаковки ще бъдат изцяло рециклирани. Те също така използват специална технология за залепване, която позволява лесно премахване на етикета по време на процеса на рециклиране.

FSC® етикети

FSC® (Forest Stewardship Council) е независима неправителствена организация с нестопанска цел. Тя гарантира, че дървесните и хартиените продукти с FSC® логото произлизат от екологичен източник.

Дилком България произвежда етикети по стандарта FSC® (лицензионен код C150329). Те са изработени изцяло от дървесина от устойчиви източници, което подпомага защитата и опазване на горите, дивата природа и хората.

Устойчиви етикети, изработени с материали на UPM Raflatac

UPM Raflatac предлага широка гама от устойчиви материали за етикети, за изработката на които се използват по-малко природни ресурси и имат по-малко въздействие върху околната среда в сравнение с традиционните етикетни материали. Еко линията на UPM включва:

 • Етикети от рециклирана хартия, пластмаса и други материали
 • Олекотено, тънко фолио, хартия и носещи подложки
 • Етикетен материал на 100% дървесна основа
 • Водоразтворими етикети, които насърчават кръговата икономика, и много други.

Еко решения на Fedrigoni

През последните години компанията разработва много нови продукти чрез по- природосъобразни процеси. Fedrigoni използват FSC целулоза, рециклирани и рециклируеми материали, суровини на биологична основа и материали от естествени компоненти като памук, захарна тръстика и трева.

Друго тяхно иновативно решение са силиконизираните подложки за етикети, които могат да се рециклират и използват отново за ламиниране или като нов материал. Fedrigoni предлагат и патентовано решение за мокри кърпички, изработено от същия полипропиленов или полиетиленов материал като останалата част от опаковката. Това решение значително спомага за рециклирането на цялата опаковка.

 

Еко етикети

 

Допълнителни съвети

Помислете за лепилото: съществуват много различни видове лепила за етикети – някои са по-здрави, други са по-екологични. Опитайте да изберете достатъчно здраво лепило, което също така да е биоразградимо или компостируемо. Използвайте апликатор за етикети: апликаторите за етикети увеличават продуктивността и точността при поставяне на етикети върху продукти. Те също могат да Ви помогнат да намалите количеството на отпадъците, които се получават от грешки по време на ръчно етикетиране. Намалението на отпадъците е много важна част от кръговата икономика.

Заключение

През последните години голяма част от потребителите взимат под внимание екологичността на даден продукт и неговата опаковка, когато правят потребителски избор. Ако възприемете екологичния аспект, Вашата марка не само ще допринася за защита на природата, но и ще спечелите нови клиенти, отдадени на каузата за опазване на природата.

Дилком предлага широка гама от решения и материали за етикетиране, които ще направят опаковките и продуктите Ви по-устойчиви. За допълнителни въпроси и поръчки се свържете с екипа на Дилком на sales@dilcom.com.

Източник на статията: dilcom.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.