Какво означават цифрите и съкращенията TPX/TPG, TCX в Pantone FASHION, HOME + INTERIORS

4516
Какво означават цифрите и съкращенията TPX/TPG, TCX в Pantone FASHION, HOME + INTERIORS

Колекцията Pantone FASHION, HOME + INTERIORS с днешна дата съдържа избрани 3049 цвята за мода, дома и интериора (FHI). Предназначена е за интериорни дизайнери, специалисти занимаващите с текстил, печатници и др. Това е колекция от индустриални цветове и от нея често избират т. н. „Pantone на годината“. Колекцията е реализирана на различни носители, като хартия, памук, найлон, полиестер. Обект на статията са основно скалите на хартия и памук.

 

COTTON PASSPORT

 

Цветовете във FASHION, HOME + INTERIORS съдържат цифрова индикация и буквен суфикс. Например:

PANTONE 19-4052 TCX (Класическо синьо)
19 = Lightness
40 = Hue
52 = Chroma

Обяснение на Lightness, Hue и Chroma

Lightness – Стойността (осветеност) описва цялостната интензивност на това колко светъл или тъмен е даден цвят. Тя е единственото измерение на цвета, което може да съществува самостоятелно.

Hue – нюансът се описва с думите, с които обикновено описваме цвета: червено, лилаво, синьо и т.н.

Chroma (наситеност) може да се определи като силата или доминирането на нюанса. Във външния край на колелото на нюансите се намират интензивно наситените нюанси. Към центъра на цветното колело нито един оттенък не доминира и те стават все по-слабо наситени.

В тази колекция през годините назад до днес, можете да срещнете следните най-често използвани текстови суфикси след номера на цвета. Ето и хронология на тяхната поява, и значението им:

TPX = Textile Paper Xtend (пуснат на пазара през 2003 г.). P – от paper, означава, че скалата е на хартиен носител.
TCX = Textile Cotton Xtend (пуснат на пазара през 2007 г.). C – от cotton, означава че скалата е изработена на памучен носител. Обикновено се използва като стандартна цветна мостра за реактивни багрила, дисперсни багрила.
TPG = Textile Paper Green (стартира през 2015 г.). P – от paper, а G – green, означава, че е на хартиен носител и е екологична. След 2015 Pantone използват нова формулировка на мастилата, изключващи някои тежки метали, което подобрява екологичността и устойчивостта.

Други суфикси:
TSX – S – от synthetic, означава, че скалата е на полиестерен носител.
TPM – Textile Paper Metallic.
TN – N – от найлон.

Въпроси , които може да възникнат от потребителите при избор на подходяща скала.

Има ли разлика в цветовете на хартиената FASHION, HOME + INTERIORS между кодовете TPG/TPX?
Цветовете TPG и TPX принципно са едни и същи, но в новият суфикс TPG се използват много по-екологични формули за съставянето им. Това води до разлики в някои цветове. Pantone препоръчват ако използвате скали със суфикс TPX, задължително да преминете към използването на по-нови, със суфикс TPG.

Може ли да се използват цветове със суфикс TPG за текстилни приложения?
За да осигурите най-близко визуално съответствие, Pantone препоръчват да използвате вида на материала, който е най-близък до крайното ви приложение. Препоръката е към скалата от текстилен памук (TCX) за всички приложения на тъкани. Тъй като всеки материал приема цвета по различен начин, един и същ цвят в памук, пластмаса и върху лакирана хартия също може да има леки отклонения.

 

COTTON PASSPORT

 

Цветовете в скалите TPX/TPG (например най-популярният хартиен продукт Pantone FASHION, HOME + INTERIORS) са разработени така, че да са във възможно най-близко визуално съответствие с цветовете от скалите памучните мостри на Pantone TCX (примерно най-търсената Pantone FASHION, HOME + INTERIORS COTTON PASSPORT) при дневна светлина D65. Разбира се, не може да се гарантира, че ще съвпаднат при други източници на светлина поради разликата в химическия състав на багрилото върху влакното и мастилото върху хартията, което води до потенциален метамерен ефект.

 

 

На практика около 60-80 % от мострите с цветове TPX/TPG на хартия съответстват добре на стандартите за памук при осветление D65, но при по-тъмните и наситени цветове липсва това съответствие с памучните мостри. Това важи за черното, морското, бутилково зеленото, аленото и тъмночервеното. Причината за това е, че е трудно да се изгради достатъчна дълбочина на цвета върху хартията.

По-малките фирми и фрийлансърите може да разполагат само с хартиено ръководство със суфикс TPG (по-горе уточнихме, че това е препоръчания от Pantone, а не TPX), което е достатъчно за първоначален избор на цвят, но за по-голяма точност препоръчваме след това цветът да бъде преведен в референции TCX. Имайте предвид, че Pantone предлагат индивидуални памучни мостри TCX, така че можете да закупите само цветовете, от които се нуждаете, за да потвърдите избора и да ги уточните на доставчиците си.

Източник на информацията са уеб сайта на Pantone.

За повече информация: 0878 100 148

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.