Как да се справим с проблемите при използването на Reflex Blue

858
Как да се справим с проблемите при използването на Reflex Blue

Reflex Blue (рефлексно синьо, известно още като Red Shade Alkali Blue, Pigment Blue 61, Reflex Blue R 54/R 56) е един от най-често използваните спот цветове (особено за корпоративни нужди) и също така е едно от най-проблемните мастила за използване в печат.

 

печат с рефлексно синьо
Източник на снимката: The Print Guide

 

Reflex Blue страда от прекомерно откопирване, ниска устойчивост на изтриване, слаба светлоустойчивост и много бавно съхнене. Освен това то бронзира, като променя цвета си от синьо към лилаво при разглеждане под различен ъгъл.

 

бронзиране
Източник на снимката: The Print Guide

 

Reflex Blue Blues – бавно съхнене

Повечето печатни мастила се състоят основно от смоли, лак, ленено масло, соево масло или тежък петролен дестилат като разтворител (наричан преносител), комбинирани с органични пигменти. Смолите и лакът контролират лепкавостта и блясъка на мастилото, докато разтворителите контролират стабилността и текучестта по време на печат. Съхнещите масла контролират повърхностната здравина, времето за съхнене и фиксирането, а пигментът действа като оцветител.

Въпреки че всеки пигмент в мастилото е уникален, повечето от тях имат сравнително еднакви форми и повърхности. От друга страна, пигментът Reflex Blue има неравни и неправилни повърхности. За да се смеси мастилото Reflex Blue, производителите на мастила трябва да добавят повърхностно активни агенти, които позволяват правилното омокряне на пигмента. В резултат на това мастилото запазва по-високо ниво на влажност в сравнение с други формулировки на мастила и следователно изисква повече време за съхнене.

Офсетовите мастила обикновено са проектирани да съхнат по два метода: абсорбиране в хартията и изпаряване от повърхността. При изсъхването на мастилото малките, равномерни цветни пигменти се утаяват близо един до друг и оставят плоска повърхност на мастиления филм. Когато обаче пигментите на Reflex Blue се установят, те имат грапава повърхност на мастиления филм. Въпреки че мастилото може да се усеща сухо на допир, само леко разтриване ще наруши повърхността и ще разкрие мокрия пигмент отдолу. Това води до нежелани следи и пренасяне на цвят към други повърхности.

Проблеми с Reflex Blue – промяна на цвета

Промяната на цвета или „бронзирането“ при Reflex Blue може да се случи, когато печатното мастило е покрито с воден или UV лак. Този ефект възниква поради химическа реакция, предизвикана от несъвместимост в pH между алкалния воден лак и определени алкално чувствителни пигменти в мастилото като Reflex Blue. Реакцията променя начина, по който цветните пигменти отразяват светлината. Обикновено горните листове не са толкова засегнати, колкото тези вътре в купчината. Топлината и липсата на кислород ускоряват този ефект, който може да се прояви до 24 часа след печата.

Как да се справим с тези проблеми:

 1. Избягвайте използването на Reflex Blue.
  • Ако сте печатар, консултирайте се с вашия доставчик на мастила. Повечето от тях предлагат „имитации“ на Reflex Blue. Най-разпространената имитация се състои от смес от карбазолово виолетово и фталово синьо. Имайте предвид, че имитацията на Reflex Blue може да има леко различен оттенък, така че извършете проба и получете одобрение от клиента преди употреба.
  • Ако сте купувач на печатни продукти, консултирайте се с печатницата си за избор на заместител на „имитацията“ на Reflex Blue. Направете пробни отпчатвания и след като сте доволни от оттенъка, документирайте производителя, серията и името на мастилото, за да може да използвате същото мастило за всички свои нужди от Reflex Blue.
 2. Печатайте с UV мастила, тъй като те съхнат много по-бързо.
 3. Печатайте малки купчини. По-късите купчини хартия на пресата позволяват по-бързо съхнене, тъй като осигуряват по-добра циркулация на въздуха между листовете, което улеснява изпаряването на газовете. По-късите купчини обаче ще удължат време за производство. Разлиствайте и разделяйте отпечатаните купчини възможно най-бързо: Това ще намали ненужното излагане на висока топлина, която се натрупва в купчината.
 4. Ако работите с петдневен производствен график, печатайте в петък, така че листовете да изсъхнат през уикенда, преди да продължите с печатането на втората страна или да изпратите изделието за довършителни/подвързващи процеси.
 5. Консултирайте се с печатаря или доставчика на мастила, за да определите дали реформирането на мастилото Reflex Blue чрез добавяне на изсушаващи агенти е възможно. Имайте предвид, че това може да увеличи разходите и/или да влоши производителността на мастилото по време на печат в други аспекти, например може да повлияе негативно на качеството на полутоновите области.
 6. Нанесете лак или UV покритие, за да запечатате мастилото и да предотвратите изтриването, отпечатъците от пръсти и бронзирането на по-големите мастилени области. Използвайте воден лак с ниско съдържание на амини или топлоустойчив, с възможно най-ниско pH (по-ниско от алкален). Информирайте доставчика на мастилото за необходимостта от алкално или избледняващо устойчиви мастила, съвместими с воден или UV лак, и консултирайте се с доставчика на лаковете, за да бъдете сигурни в съвместимостта на тези пигменти с техния продукт. Уверете се, че покритието е тествано внимателно преди да започнете работа.
 7. Имайте предвид, че UV покритието не винаги покрива добре Reflex Blue и може да избелее или да промени цвета на мастилото. Предварително тествайте Reflex Blue, особено плътните и полутоновите области, като направите мокро нанасяне на половината изображение с избраното покритие и изложите и двата проби на високотемпературен източник, като например сушилня. Обикновено се изисква тестване на пресата, за да се симулира реалното производство. За сравнение, изрежете покривния слой на половината мастилен филм за тестване и след това изложете пробите на нагрята сушилня веднага след печата на пресата. Изгарянето и промяната на цвета обикновено се случват при приложение на топлина. Ако има време, изчакайте 24 часа, след което повторно изложете на топлинен източник и отново сравнете цветовата цялост на пробите. Тествайте, тествайте, тествайте.

Други алкално чувствителни пигменти, които могат да изпитват сходни проблеми като Reflex Blue, включват:

 • Родамин червено (Y.S. Rhodamine Red)
 • Пурпурно (B.S. Rhodamine Red)
 • Топло червено (Red Lake C)
 • Виолетово (метилвиолетово)
 • 072 Синьо
 • Рубиново червено (литол рубин)
 • Флуоресцентни мастила

Източник: The Print Guide

Автор: Gordon Pritchard

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.