Като няма винил, печатайте текстил

770
Като няма винил, печатайте текстил

„Като няма винил, печатайте текстил“ (по Мария Антоанета) – една статия на нашите колеги от Printer.bg, които са виртуози в печата върху текстил и са насреща.

Недостигът на винил от Китай
Напоследък създателите на външна реклама се сблъскват с проблем, който взима все по-сериозни размери – на пазара в България липсва винил за печат.
Съвсем не е тайна, че така нареченият “немски винил” е произведен в Китай и в него има повече текстил и по-малко промазка. Това не попречи през годините този материал да се наложи на българския пазар като основна суровина за изработка на билборд, калкани, транспаранти и всякакви рекламни банери.

Вносителите от бранша споделят за един и същи проблем – продължителните празници по случай лунната нова година, последвани от епидемията на корона вирус, която опразни градове и затвори фабрики в Китай – основен производител на суровината.

Процесът по поръчване и транспортиране отнема средно по два месеца, а предвид дългия престой и очакваните увеличени заявки, би било оптимистично да очакваме раздвижване по-рано от три месеца. Това ще доведе до същинска криза в сектора в разгара на туристическия сезон, когато традиционно магистралните бордове се пълнят, а търговските обекти по морето разцъфват като майски рози.

От друга страна в началото на годината влезе в действие Заповед на МФ и Агенция Митници със списък на стоки с висок риск за финансовите интереси на Еропейския съюз.
В него попада и винилът, а това означава, че ще се обмитява по цени, определени от Агенцията, което със сигурност ще увеличи цената му.

Както обикновено всяка криза води до нови възможности – в случая е възможността да се замени употребата на остарелия морално и екологично винил с полиестерен текстил.
Ако единственият вариант за “рециклиране” на винила е употребата му за покривна изолация след като слезе от билборда, то всички полиестерни тъкани подлежат на преработка и влагане в производство. Немският лидер в производството на текстили за печат, Georg Otto Friedrich пусна на пазара нова продуктова гама RETeX – топ продукти с широко приложени, изработени от рециклиран полиестер*.

От друга страна, мастилата за печат на текстил са на водна основа, и за разлика от солвентните или UV, се отличават с липса на токсични разтворители и миризма.

Ако екологичните фактори не са достатъчни да обърнат потребителската нагласа, ще споменем и някои други предимства при употребата на текстил в изработката на външна реклама, тъй като приложението му в създаване на интериор вече е безспорно:

  • с ширина на материала до 3.3 метра лесно се изпълняват поръчки за покриване на големи площи или просто билборд;
  • текстилът е лек и здрав – с тегло от 90 до 250 гр, той е два пъти по-лек от винила;
  • лесно се шие, снажда, подгъва и транспортира;
  • знамената са много по-атрактивна форма на реклама от статичен банер;
  • най-големите доставчици на текстил за директен печат са в Германия и Турция, което елиминира бъдещи проблеми с доставките;
  • всеки текстил без допълнителна обработка (стига да е бял и да съдържа повече от 70% полиестер) може да бъде печатан с трансферна сублимация.
  • знамената имат двустранен ефект при печата
  • светещите кутии от текстил предлагат задно осветяване

 

Интернет портал за печатни технологии.