Готови ли сте за навлизане в широкоформатния печат?

2129
Готови ли сте за навлизане в широкоформатния печат?

konica minolta

Мастиленоструйните технологии стават все по-разпространени и се променят все по-бързо и следва въпросът за инвестиция в широкоформатен печат. С най-голяма сила това се отнася до широкоформатния печат, който ежедневно завзема нови производствени територии.

Няма да сгрешим ако кажем, че този тип машини могат да печатат върху почти всякакви повърхности. Всички проучвания в последните години показват, че широкоформатният мастиленоструен печат е най-бързо растящата печатна технология към момента с между 3 и 6% годишно. Въпреки този факт определени производства усещат натиск в посока намаляване на производствените цени и все по-силното навлизане на цифрови конкуренти. В резултат печатниците започнаха да търсят нови печеливши пазарни ниши, а това става възможно благодарение на новите технологии, мастила и субстрати. Именно такива нови приложения са печатът върху текстил, интериорната декорация, индустриалният печат, опаковките и други.

Смяна на посоката към нови маркетингови продукти
Широкоформатният печат отдавна не се използва само за изработка на табели, билборди и банери, където в следващите години според изследването на Smithers-Pira “The Future of Printed Signage in an Electronic World to 2022” ще се запазят и дори леко повишат оборотите на подобни материали. Въпреки, че билбордите са доминиращи сред външната реклама, те все по-често биват замествани от по-модерни дигитални опции и електронни дисплеи. За сметка на това индустриалният печат заема все по-голям обем от поръчки.

show room

Тук портфолиото с продукти може да е почти безкрайно – декоративни елементи, ламинати, керамика, стъкло, дърво, метал, текстил, електронни платки, дисплеи и много други. Именно в този сегмент се очаква почти четирикратно увеличение в поръчките до 2022 година от нивата през 2012-та. Един от основните фактори за този ръст вероятно ще бъде интериорният декор, създаващ безкрайни възможности за брандиране на офиси, домове, хотели, ресторанти, заведения, та дори и круизни кораби. Независимо дали става въпрос за тапети, завеси, мебели, декорация на бани или печат на произведения на изкуството, всички те са обект на възможностите на новите широкоформатни технологии.

А, най-важното е, че всеки от тези продукти предлага високо ниво на персонализация. Ето защо само този сегмент се очаква да генерира продажби в световен мащаб в размер на 664 милиарда долара до 2020 година.

Разбира се не трябва да се забравя и за печата върху текстил, който е един от лидерите сред продуктите, произведени чрез широкоформатен мастиленоструен печат. През следващите пет години се очаква той да отбележи ръст от 17,5 %, а основен фактор са по-сложните нови машини за печат върху текстил, както и новите мастила, предлагащи висока скорост на печат и качество.

Този ръст се дължи и на бума на нови модни марки и специални промо събития, изискващи производството на облекла в малки количества и кратки срокове. Към този сегмент спадат още тапицерии за меки мебели, килими, завеси, спално бельо и много други.

печат на реклама

При опаковките също се наблюдават различни положителни тенденции. Например, някои производители вече предлагат системи за печат с интегрирани флексо-секции, създавайки решение за хибридно производство на етикети. При гъвкавите опаковки навлизането на тази технология е по-бавна, поради опасенията за проникване на мастилата в храните, намиращи се в опаковките. Този недостатък се разглежда сериозно от всички заинтересовани страни в индустрията и е на път да бъде намерено оптимално решение, позволяващо използване на технологията и в този сегмент.

mcdonalds

При картонените опаковки тенденцията е за все по-голяма персонализация чрез използване на различни кодове, упътвания на различни езици и други, което ще доведе до все по-бързото внедряване на широкоформатния печат и тук. От флексопечата вече се отнема и печатът върху велпапе. Според европейската федерация на производителите на велпапе (FEFCO), се наблюдава все по-засилено търсене от страна на търговците на кратки срокове за изпълнение и възможност за промени в последния момент преди пускане на пазара.

obuvki.bg

 

Напред към инвестицията
Възможностите за растеж в продажбите са атрактивни за всяка една печатница, но с такъв богат избор от технологични възможности е трудно да се прецени откъде да се започне. Причина за това е големият набор от размери, типове мастила и печатащи технологии. Освен отличното проучване е необходим и точно разписан бизнес план, поради големите капиталови инвестиции за подобно оборудване. Постоянните нововъведения в тази област изискват средства за обучение на персонала и подобрение в наличния технологичен парк, най-вече в областта на довършителните процеси.

Най-често водещият фактор при избор на технология е сумата, която доставчикът на печатни услуги може да си позволи. Цената на една машина варира от нейните възможности и може да бъде десетки, стотици и дори милиони лева. Тук следва да се вземе решение за какви приложения ще се използва конкретната машина. Най-правилният подход е първо да се запознаете с нуждите на съществуващите си клиенти, които да гарантират определено ниво на начално натоварване. С малки изключения на почти всеки настоящ клиент би могло да се предложи нов продукт от сферата на широкоформатния печат. Тук идва работата на търговците, които следва добре да проучат тези нужди.

 

плосък печат

След идентифицирането на конкретни продукти следва да се проучи конкуренцията в тези области и дали се наблюдава ръст именно в търсенето на тези печатни материали. Важно е да се отговори и на въпроса дали се очаква положителната тенденция да се запази и през следващите години. С вече набелязаните приложения и бюджет може да се пристъпи към избор сред наличните технологични решения в областта на широкоформатния печат. Тук изборът се основава на размер, тип субстрати и мастила, възможността за ролен или плосък печат и други.

Важно е да се отбележи, че машината за печат е само началото на разходите, докато довършителните процеси допълнително променят картината на инвестициите. В огромен дял от поръчките е нужно поне изрязване и ламиниране, но нерядко са необходими и други специфични процеси. За целта е нужно закупуване не само на машини, а и на софтуер за управление. Не на последно място по важност е необходимо да се предвиди голяма площ за работа, тъй като самите печатащи и довършителни машини, а и готовите продукти са със сериозен обем. Съществени различия се наблюдават и във възможността за автоматизация на продажбите и контрола на цвета. Инвестициите в тази насока, както и в обучение на персонала са от особена важност с оглед на факта, че грешки в калкулацията или изработката ще доведат до по-големи загуби, поради цените на самите субстрати.

Едно на ум за довършителните процеси
Довършителните процеси са ключов процес не само за широкоформатния печат. С тях се добавя стойност, чрез създаване на специфични крайни продукти и сегментиране на пазара. Изследвания показват, че за този тип процеси е необходимо около 10% от общото време за производство на даден продукт, но същевременно от тях може да се получи над 50% от печалбата му. Немалко печатници пренебрегват довършителните процеси и една от причините е липсата на добре обучен персонал в тази сфера. По тази причина се губят финансови възможности, а един добре структуриран отдел за довършителни процеси може да превърне всяка обикновена печатница в доставчик на маркетингови решения.

От основно значение при довършителните процеси са високото ниво на автоматизация и гъвкавост, постигана от различни типове решения. Важно е довършителните решения да са съвместими с наличните печатни технологии и използвани субстрати. Техният избор отново следва да се базира на проучването сред клиентите, за което стана въпрос при широкоформатните печатни технологии. При работа с променливи данни е важно да се изработи сигурна система за проследяване на продукцията и защита от грешки. Не на последно място по важност трябва да се предвиди и инвестиция в обучението на персонала.

 

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/