Защо дизайнерите не поръчват печат с персонализация

4025
Защо дизайнерите не поръчват печат с персонализация

Една малка част от печатниците са се сблъсквали с печат и персонализация, а още по-малко знаят как да използват и продават тази услуга успешно.

 

kartichki

Може би това е причината да имаме много малко дизайнери, които знаят какво точно е VDP и още по-малко от тях, които да са готови нетърпеливо да направят подобна кампания.

Ето защо не можем да се похвалим с подобни мащабни проекти, залагащи на печат с променливи данни. Поставянето на името на клиента върху корицата на една брошуа е уникално и забавно по свой собствен начин, но има ли смисъл от това, ако не е направено с някаква по-мащабна идея. Докато размишляваме върху това достигаме и до факта, че дизайнерите не виждат възможностите за създаване на подобни кампании, което води до липса на такива поръчки към печатниците. Ето какви са трите основни пречки:

1. Дизайнерите обичат да държат своите творения под пълен контрол – Идеята, че всеки маркетингов материал ще изглежда по различен начин и съответно може да не изглежда перфектно е плашещо за тях.

2. Дизайнерите не се интересуват от технологията зад VDP – Най-добрият начин да откажете всеки дизайнер е като го наплашите, говорейки за технология, софтуер и бази данни, чрез които се създава тяхното чудо. Ако не успеете да ги убедите с какво използването на променливи данни може да бъде полезно за техния проекти, то вие ще ги изгубите и те вече ще мислят за своята следваща задача.

3. Дизайнерите рядко виждат добре направени печатни кампании с променливи данни – Изписването на име върху пясък или други подобни варианти първоначално са забавни, но дизайнерите едва ли биха се развълнували и заложили на този подход. Може би една по-сложна демонстрация на възможностите би ги грабнала много повече. Например брошура на кола, цветът и моделът на която са избрани съобразно интересите на получателя. Но, нека към това добавим и пейзаж от града, от който е получателят. Защо да не се добави и опцията, наложена от Amazon „Щом харесвате това, може би ще харесате и това…”? Вариантите са безкрайни, а крайният резултат ще е много по-успешен.

Истината е, че дизайнерите, както и всеки клиент се интересува не толкова от технологията, а от ползата, която ще им донесе печатът с променливи данни. Факт е, че често при дизайнерите всичко зависи от крайния клиент, който се страхува по една или друга причина да предостави данни от своите бази и осъществяването на подобна кампания е много сложно начинание. Затова ако печатниците искат да рекламират тази услуга е необходимо да не използват метода с поставяне на име върху лист хартия, а да демонстрират една по-мащабна кампания, с която да привличат внимание към тази не толкова добре позната услуга. Така скоро може да бъдем свидетели на наистина добри персонализирани материали.

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/