Защо печатниците трябва да показват своите продукти

3152
Защо печатниците трябва да показват своите продукти

Когато цифровите комуникации започнаха да навлизат все повече, имаше много хора, които смятаха че хартията ще изчезне, а с нея и печатният бранш. Вместо това се случи точно обратното – цифровите технологии помогнаха на печатната индустрия да преосмисли своето съществуване и да намери начин за използване на новите технологии.

 

show me
Don’t Tell Me Show Me Concept

Сега печатниците могат да предложат по-добри и разнообразни предложения. Според проучване на Smithers-Pira през 2018 година 20% от печатните материали ще се произвеждат чрез дигитални технологии.

По-важната част от изследването е, че 50% от стойността на офсетовия печат ще се добавя чрез дигитални технологии.

Това което е особено нужно днeс на печатниците е да демонстрират своите продукти, с които се отличават на пазара.

С напредването на технологиите се променя и начинът на общуване. Традиционно печатът продължава да бъде ключов канал за комуникация в днешния пазар. Чрез комбинацията между мобилни технологии и печат се добавя стойност, увеличава се търсенето и очакванията. За привличане на вниманието на потребителя, печатниците трябва да комбинират различни технологии, медии и довършителни процеси в един специфичен отпечатан продукт. Създаването му трябва да служи като реклама и разработен веднъж да намира място в продуктовото портфолио на печатницата – в сайта,  електронния магазин и офиса, където ще е пред очите на хората. Ограниченията до голяма степен са вече само в главите ни. За никого не е тайна, че в дигиталния печат няма съществени разходи за подготовка и по този начин могат да се изработват мостри на различни специфични продукти.

Неоспорим факт е, че в днешно време вниманието е дефицитна стока.

За повечето печатници привличането на внимание към произвежданите продукти е трудна задача. Решенията за покупка вече се взимат за части от секундата и информацията не само трябва да привлича вниманието, но и да го задържа. Клиентите често взимат решение на база видяното в портфолиото на печатницата, затова по-доброто портфолио събира повече погледи. Портфолио пълно със стандартните маркетингови материали, като плакати, флаери, дипляни, папки и визитки не е това, което ще ви открои от останалите.

Пример е добавянето на пети цвят към стандартните CMYK цветове (бял, сребърен/златен бронз или друг) или използване на различни медии за печат.

Различни възможности, които не се предлагат от другите печатници ще доведе повече клиенти, чрез споделяне от уста на уста. Особено важно е обаче печатниците да имат какво да покажат, а не само да разказват какво могат да произведат.

Казват, че една снимка струва хиляда думи и това твърдение е в пълна сила за продуктите на печатниците. За съжаление, твърде често екипите за продажби не разполагат с необходимия ресурс, за да демонстрират технологичните възможности. Снимките и презентациите не могат да дадат това, което може да направи една добре направена мостра. Дори да произвеждате най-добрия и неповторим продукт, ако никой не е чувал за него или няма възможност да се докосне до него, то той ще си остане прехвален само сред членовете на вашия екип. Ето защо след като създадете интересен продукт се постарайте колкото се може повече хора да чуят за него, да го видят и накрая да го поръчат. Мотото ви от днес трябва да бъде „показвайте, а не казвайте”.

По материали от: http://www.myprintresource.com/

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/